Newsflash
Știri

SRIM: spitalele universitare ar putea face cercetare în informatica medicală

de L. Budin - oct. 6 2021
SRIM: spitalele universitare ar putea face cercetare în informatica medicală

Societatea Română de Informatică Medicală (SRIM) a analizat și dezbătut situația actuală a informaticii medicale, pe plan național, la cea de a 36-a Conferință Națională RoMedINF 2021.

Conferința cu participare internațională a avut loc în perioada 16-17 septembrie a.c. și s-a desfășurat online, se precizează într-o declarație a Biroului SRIM.

srim

S-a constatat, cu satisfacție, că există colective cu intensă activitate de cercetare și foarte bune rezultate, atât prin participări la proiecte internaționale, cât și pe teme interne. Totodată, s-a subliniat și suportul primit din partea unor instituții locale, precum și din partea Academiei de Științe Medicale”, se arată în documentul SRIM.

Totuși, există și aspecte care necesită o atenție sporită:

  1. Absența cronică a colaborării sau a contactelor între Ministerul Sănătății sau CNAS și colectivele de cercetare din universități sau institute de cercetare. „Acest aspect este de neînțeles în contextul în care, în perioada actuală, digitizarea din domeniul sănătății a fost inclusă în programele naționale. Considerăm necesară și oportună reactivarea Comisiei de Informatică Medicală a Ministerului Sănătății, cu o componență extinsă, incluzând spectrul actual al stakeholderilor pe plan național”, se spune în declarație.
  2. Deși învățământul superior din țară a introdus specializări la nivel ciclul II (masteral) sau ciclul III (doctoral), absolvenții acestor cursuri nu își găsesc posturi corespunzătoare, unitățile medicale având încă scheme învechite de personal, ceea ce limitează practic angajarea lor. „Astfel, este imperios necesar ca Ministerul Muncii să revizuiască nomenclatorul COR prin includerea noilor specialități din domeniu. În acest sens, SRIM va contribui cu propuneri privind formularea noilor specialități legate de informatica medicală, pentru introducerea acestora în COR”, se arată în document. 
  3. O serie de aplicații de informatică medicală au ajuns în faza standardizării. „Recomandăm insistent ca specialiștii noștri să fie numiți în organismele centrale privind adoptarea standardelor (Comitetele de Standardizare din cadrul ASRO) și să se analizeze oportunitatea adoptării unor standarde care ar asigura interoperabilitatea sistemelor informatice în uz curent în țara noastră”, subliniază reprezentanții SRIM. De asemenea, afilierea României la unele rețele europene din acest domeniu ar permite o integrare a sistemului sanitar național la standardele europene.
  4. Reprezentanții SRIM sugerează ca spitalele universitare să poată înființa nuclee de cercetare în informatică medicală, diferite de actualele centre de calcul ale spitalelor, cu colective interdisciplinare care să permită o activitate de integrare similară celei de integrare a cadrelor didactice din disciplinele clinice.

În final, considerăm că sprijinul organelor de conducere din instituțiile centrale, inclusiv participarea unor delegați la manifestările noastre științifice, ar constitui o motivație suplimentară pentru colectivele noastre și ar înlătura sentimentul de neîncredere sădit de fiecare dată când vedem ignorată activitatea noastră. Ne exprimăm speranța că demersul nostru va avea ecou la nivelele de decizie a instituțiilor centrale”, conchid reprezentanții Biroului SRIM.  

Semnatarii declarației sunt prof. dr. Sorana Bolboacă – președinte, prof. dr. ing. Lăcrămioara Stoicu-Tivadar -  reprezentant EFMI, prof. dr. Gheorghe Ioan Mihalaș - membru titular ASM, reprezentant IMIA, prof. dr. Marius Ștefan Mărușteri – vicepreședinte, conf. dr. Corina Violeta Vernic vicepreședinte, conf. dr. Cristina Gena Dascălu – vicepreședinte, dr. ing. Sorin Pușcoci -  vicepreședinte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe