Newsflash
Știri

Prof. Dr. Alexandru Rafila, despre dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19: „Studiile de siguranță sunt pe primul loc”

de Florentina Ionescu - apr. 22 2020
Prof. Dr. Alexandru Rafila, despre dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19: „Studiile de siguranță sunt pe primul loc”

La jumătatea acestei luni, prof. dr. Alexandru Rafila şi dr. Sandra Alexiu au discutat pe tema pandemiei de COVID-19. Printre subiectele discutate de cei doi experți în cadrul unui interviu exclusiv pentru medici, pe platforma Medichub, s-a aflat și dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19 în următorii ani.

alexandru rafila2 

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), profesorul Alexandru Rafila, a punctat la începutul discuției cu dr. Sandra Alexiu că se cunoaște secvența genetică a noului coronavirus SARS-CoV-2 și că acest virus este susceptibil la numeroase mutații.

Totodată, expertul SRM a subliniat că această pandemie va putea fi întreruptă în momentul în care va apărea un vaccin care să fie eficace și sigur.

Citește și: COVID-19: 26 de companii farma sunt în cursa pentru dezvoltarea vaccinurilor și medicamentelor

În ceea ce privește etapele de dezvoltare ale unui vaccin pentru COVID-19, dr. Alexandru Rafila a explicat pe platforma MedicHub care sunt diferențele în ceea ce privește studiile clinice:

„În faza întâi a trialurilor clinice care se fac pe subiecți umani – pe un număr mic de subiecți umani – vaccinurile, după ce au trecut de faza de testare pe animal, sunt administrate omului pentru a fi siguri că nu fac rău și că beneficiile terapeutice eventuale sunt în mod evident mult mai mari decât reacțiile adverse pe care ar putea să le producă”. 

Potrivit președintelui SRM, aceasta este o etapă esențială, „pentru că nimeni nu dezvoltă un vaccin care în principiu este administrat unui număr foarte mare de oameni (...) dacă acest produs biologic nu este sigur. Deci studiile de siguranță sunt pe primul loc”.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/srmicro/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe