Newsflash
Știri

„Nu-ți feri privirea!”: campanie națională de informare cu privire la infecția HIV

de Dorina Novac - nov. 28 2022
„Nu-ți feri privirea!”: campanie națională de informare cu privire la infecția HIV

În România trăiau la 30 iunie a.c. 17.536 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului au fost diagnosticate cu HIV/SIDA 264 persoane.

Conform datelor de la Compartimentul de Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, dintre noile cazuri de HIV/SIDA, calea de transmitere principală rămâne calea heterosexuală (61%), urmată de sexul neprotejat între bărbați (31%) și prin consum de droguri injectabile (7%).

HIV

În acest context, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) realizează, în preajma Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV/SIDA, marcată la 1 decembrie, o campanie națională de informare cu privire la infecția HIV, cu ajutorul organizațiilor membre.

Citește și: 40 de ani cu SIDA, boala secolului trecut

Astfel, și în acest an continuă campania națională „Nu-ți feri privirea!”, care urmărește transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV:

  1. Promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată țara prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și/sau spitalelor de boli infecțioase, este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament și servicii medicale.
    Testarea HIV se poate face și în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată și variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra și le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge.
  1. Promovarea căilor de transmitere a HIV și a comportamentelor fără riscuri de infectare – fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate și putem să ne protejăm de infecția cu HIV și alte infecții cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri și folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri.
  2. Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect și ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecție a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viața persoanelor care trăiesc cu HIV și este important ca populația să înțeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante și discriminatorii să dispară.
  3. Accesul la tratament și servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV – este în principal o cale de asigurare a unei calități crescute a vieții pentru cei infectați, dar și o cale majoră de prevenire a noilor infecții, pentru că o persoană bine tratată devine Nedetectabilă (HIV este sub limita de detecție a aparatelor în sângele persoanei) și nu mai transmite infecția.

Campania Națională „Nu-ți feri privirea!” se desfășoară majoritar în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare, unde se vor transmite mesajele campaniei prin intermediul unor videoclipuri și imagini special creeate.

Totodată, campania se desfășoară și offline, în cadrul comunității, cu ajutorul a 11 asociații locale de persoane seropozitive din mai multe județe ale tarii, unde se vor realiza:

  • campanii de informare în şcoli din judeţe, pe teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor;
  • campanii de informare stradală - distribuirea de materiale informative pe tematică HIV. Voluntarii prezenţi la activitate oferă informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.
  • Evenimente publice de tip masă rotundă/ dezbatere/ fundă umană la care vor participa autoritățile locale, presa locală și voluntari, cu scopul de a aduce în atenția publică faptul că infecția HIV nu a dispărut și că sunt necesare acțiuni concrete în direcția prevenirii transmiterii, testării, diagnosticării și tratării în bune condiții a celor infectați.

„Educația pentru sănătate este o parte importantă a educației care ar trebui pornită din grădiniță și continuată pe tot parcursul școlii și pe tot parcursul vieții. Din păcate din școală lipsește această educație. Campania UNOPA continua o tradiție de peste 20 de ani, a campaniilor organizate pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, în care încercăm să transmitem, tinerilor în special, cum se transmite si cum ne putem proteja de infecția cu HIV. Însă e nevoie de o astfel de educație pentru populație care să fie continuă, de amploare, parte a sistemului de educație scolară și de educație a adulților, astfel încât o mare parte a cazurilor noi de infectare să fie prevenite”, a declarat Iulian Petre, director executiv  UNOPA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe