Newsflash
Știri

Proiect de informare a pacienților cu boli cronice despre prevenirea afecțiunilor pulmonare

de Florentina Ionescu - mar. 16 2023
Proiect de informare a pacienților cu boli cronice despre prevenirea afecțiunilor pulmonare

Mulți dintre pacienții care trăiesc cu infecții cronice sunt mai predispuși la afecțiuni pulmonare în forme grave.

Unii dintre aceștia au suferit de tuberculoză sau au fost diagnosticați cu boală pulmonară cronică obstructivă, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

În această arie de preocupări se înscrie și proiectul pe care Fundația Baylor Marea Neagră îl lansează acum, „Informare și consiliere pentru pacienții cu boli cronice privind prevenirea afecțiunilor pulmonare”.  

plamani

Acest proiect urmărește să crească gradul de conștientizare a importanței prevenirii pneumoniei în rândul pacienților cronici, beneficiari ai serviciilor pe care fundația menționată le oferă la Centrul de Excelență Clinică din Constanța.

„Este vorba de 1500 de pacienți cu imunodepresii, persoane cu HIV și hepatite virale, pentru care inițiem un proiect educativ la care echipa noastră se gândește de mai multă vreme. Beneficiarii noștri vor putea înțelege cum se pot proteja de pneumonia pneumoccocică și cum ar putea să o prevină”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al fundației.

pneumonia pneumoccocică, în centrul discuțiilor 

„Avem deja experiența acumulată din timpul pandemiei COVID-19 și știm că dacă oamenii primesc informații corecte și explicate cât mai clar, vor ști să ia decizii care să le protejeze sănătatea. În final, dorim ca pacienții să știe că există pneumonia pneumoccocică și să știe că pot discuta cu medicii care îi îngrijesc despre oportunitatea vaccinării și despre reducerea riscurilor respiratorii”, a încheiat Ana-Maria Schweitzer.

Riscul de pneumonie la persoanele cu imunitate scăzută

Pneumonia este o boală contagioasă. Bacteriile pneumococice care provoacă pneumonia se transmit prin contact direct cu secrețiile respiratorii (saliva sau mucus).

Pot face forme grave de pneumonie persoanele cu imunitate scăzută (cele care trăiesc cu HIV/SIDA, hepatite B, C, leucemie, limfom malign, diabet zaharat), boli de inimă, cele imobilizate la pat, cu vârste peste 65 de ani, cu un stil de viață nesănătos (fumători, alcoolici, consumatori de droguri).

Proiectul propus de fundația menționată a obținut susținerea Pfizer România, acesta oferind un program adaptat pacienților cu boală cronică.

Este esențial ca eforturile care se fac pentru prevenirea afecțiunilor pulmonare prin imunizare să aibă în vedere grupurile la risc, așa cum sunt cele ale persoanelor cu infecții cronice, se mai arată în același comunicat de presă.

Un plus al acestui proiect este reprezentat de elementul de sustenabilitate: conținuturile pe care echipa fundației le va elabora – filmele educative, chestionarul pentru evaluarea riscurilor, sesiunile de consiliere cu conținut standardizat, vor putea fi folosite după încheierea proiectului la scară largă, contribuind la creșterea interesului pentru servicii de prevenire a afecțiunilor pulmonare prin imunizare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe