Newsflash
Știri

IA devine aliat în prevenţia bolilor

de Florentina Ionescu - iul. 8 2022
IA devine aliat în prevenţia bolilor

WARIFA, un proiect nou bazat pe o colaborare între mai multe ţări, printre care și România, își propune să renunţe la abordarea clasică în sistemul de sănătate.

Acesta se axează pe prevenţie și pe identificarea riscurilor de îmbolnăvire, cu ajutorul inteligenţei artificiale.

warifa aplicatie

Proiectul WARIFA este finanţat prin programul Uniunii Europene de cercetare și inovare Horizon 2020, la care Asociaţia Melanom România este colaborator. Acesta își propune să utilizeze inteligenţa artificială (IA) pentru prevenirea melanomului și a bolilor cronice majore. „Scopul proiectului este (...) acela de a construi un instrument de estimare personalizată a riscului, care să ofere utilizatorului un mod inteligent de a accesa recomandările care i se potrivesc privind comportamentele sănătoase”, a explicat prof. dr. Ana-Maria Forsea (foto) (Spitalul Universitar de Urgenţă Elias / UMF „Carol Davila”), în cadrul conferinţei naţionale a Asociaţiei Melanom România. În urma proiectului va fi creată o aplicaţie fundamentată pe IA, cu o interfaţă prietenoasă pentru utilizator, disponibilă pe tabletă și pe telefonul mobil. 

Comunicarea medic-pacient în oncologie 

ana maria forsea medic dermatolog
Prof. dr. Ana Maria Forsea

 

Sistem complex, idee simplă

Sistemul de la baza proiectului WARIFA este complex, însă ideea este una simplă: „Încercăm să adunăm cât mai multe date despre utilizatori, să integrăm în mod special date cu surse diverse, nu doar să punem utilizatorului întrebări despre stilul său de viaţă”, a explicat prof. dr. Ana-Maria Forsea. 

Investiții în educația pacienților cu melanom 

Datele pot fi adunate de la brăţările de fitness pe care unii pacienţi le poartă sau, în unele cazuri, pot fi chiar date publice – informaţii despre sănătatea publică ce vin din diverse registre – în ţările unde aceste registre există: „Ele urmează să fie trecute printr-un sistem complex de procesare de date. Se va construi un sistem de inteligenţă artificială, (...) care va recombina toate aceste date, în așa fel încât să i se ofere utilizatorului un scor de risc pentru aceste boli. De asemenea, i se va oferi un set personalizat de recomandări”.

Așadar, utilizând aplicaţia, pacientul își va estima cu precizie starea de sănătate în raport nu cu o singură boală, cum se întâmpla până acum, ci cu mai multe. Va ști ce să facă pentru a-și îmbunătăţi sănătatea sau pentru a-și reduce riscurile. 

Spitalul Elias are un nou aparat FotoFinder, pentru depistarea leziunilor canceroase ale pielii 

Pe telefonul mobil va fi disponibil un prototip al aplicaţiei care va oferi recomandări personalizate privind cancerul de piele, diabetul, bolile cardiovasculare și cele respiratorii cronice.

 

Asociația Melanom România: „Trăim în era transformărilor digitale” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe