Newsflash
Știri

Spitalul Elias are un nou aparat FotoFinder, pentru depistarea leziunilor canceroase ale pielii

de Florentina Ionescu - iun. 28 2022
Spitalul Elias are un nou aparat FotoFinder, pentru depistarea leziunilor canceroase ale pielii

Prof. dr. Ana-Maria Forsea a prezentat vineri, în cadrul Conferinței Naționale a Asociației Melanom România, noi detalii despre aparatul FotoFinder cu care este dotat Spitalul Elias din Capitală.

Medicul a avut o prezentare deosebit de interesantă despre „WARIFA- un proiect Horizon2020: Inteligența artificială pentru prevenția melanomului și a bolilor cronice majore”. La finalul prezentării, dr. Ana-Maria Forsea (foto) a răspuns la întrebările pacienților prezenți în sală. 

Asociația Melanom România: „Trăim în era transformărilor digitale” 

ana maria forsea conferinta melanom

„Avem, da! Avem la Spitalul Elias noul FotoFinder. În primul rând, cea mai importantă caracteristică este că este nou, pentru că cel vechi avea 16 ani. Deci a făcut față cu vitejie și încă funcționează. (...) Acuma avem noul FotoFinder, este sistemul videoscope. Este ultima generație, cu excepția acelui sistem automat de fotografii corporale totale, care în settingul de spital pe care îl folosim noi chiar nu e indispensabil. Și funcționează.”, a declarat vineri prof. dr. Ana-Maria Forsea, de la Spitalul Universitar Elias /UMF Carol Davila.

Totodată, aceasta a explicat că aparatul este obținut prin fondurile facultății, prin fondurile de cercetare și învățământ: „îl punem la dispoziție în mod gratuit pacienților care au un diagnostic de melanom. Indiferent de stadiu, indiferent dacă este in situ sau nu. Pacienții beneficiază de acest sistem gratuit.” 

Investiții în educația pacienților cu melanom 

fotofinder

În plus, în anumite condiții, aparatul va putea fi folosit și de persoanele la risc, adică membrii din familia unor persoane cu melanom.

„Pentru familia persoanelor cu melanom – deci care sunt persoane la risc – în cazul în care au multe alunițe, atunci se poate face un sistem în care să fie cumva incluși și acești oameni în acest program. Altfel, din păcate, nu avem capacitatea de a oferi monitorizare persoanelor la risc redus, pentru că pur și simplu nu am mai avea spațiu și timp pentru persoanele cu melanom.”, a adăugat dr. Ana-Maria Forsea, medic primar dermatologie și venerologie.

Momentul în care un nev se transformă în melanom

În cadrul conferinței Asociației Melanom România (care anul acesta a avut titlul „Inovația în Melanom 2022. Viața este un drept pentru Toți”, dr. Forsea a ținut să facă o precizare:

„Ceea ce face FotoFinder – și face extraordinar – este acest sistem de fotografii seriate și de mapare, în sensul că ai imaginea dermatoscopică a fiecărui nev plasată corect pe suprafața corporală, în așa fel încât poți să monitorizezi leziunile. Asta este fantastic: să ai o sculă atât de bună. Rezoluția este bună. Evident, nu va fi niciodată la fel de bună ca a ochiului și a dermatoscopului de mână. Este, până la urmă, o cameră video, deci rezoluția e limitată. Dar poate să facă poze succesive. Această monitorizare, în timp, este extraordinară pentru că este cea care îți permite să surprinzi momentul în care un nev se transformă în melanom sau momentul în care ceva infim de pe piele de fapt începe să arate criteriile de melanom, înainte să le vezi cu ochiul liber.”

Așadar, afirmă medicul dermatolog, valoarea fundamentală a aparatului FotoFinder este în monitorizare. Acest aparat „este util la persoanele care au foarte mulți nevi, foarte multe alunițe pe care nu le-am putea monitoriza altfel. Dacă, însă, este o persoană cu un singur nev atipic sau doi nevi atipici, chiar nu e nevoie de FotoFinder și [nu e nevoie] să faci fotografie corporală totală, pentru că vei vedea – și va vedea și omul respectiv – dacă apare ceva nou pe lângă cele două alunițe pe care le are pe corp.”

În încheiere, medicul citat a adăugat că „FotoFinderul, în sine, nu este un instrument de diagnostic în sine. Este un instrument de monitorizare. Monitorizarea este cea care îți permite să surprinzi acel „E” – criteriul acela de evoluție care îți arată că e o leziune suspectă. Altfel, ca rezoluție, cel mai bun rămâne, bineînțeles, dermatoscopul. Și ochiul. Dar ne bucurăm, este extraordinar că îl avem.”

La Spitalul Universitar de Urgență Elias, a conchis medicul Ana-Maria Forsea, continuă programul de monitorizare pentru toți pacienții cu melanom care sunt înregistrați aici de medici „și, bineînțeles, oricine dorește [să facă investigații la nivelul pielii] trebuie doar să dea un telefon.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe