Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Tratament nou pentru melanom, superior terapiei standard adjuvante

de Florentina Ionescu - iun. 4 2024
Tratament nou pentru melanom, superior terapiei standard adjuvante

Asociația de pacienți Melanom România prezintă rezultatele unui studiu recent care a fost publicat în revista New England Journal of Medicine (NEJM).

Vești excelente pentru pacienții cu melanom vin de data aceasta de la conferința internațională ASCO, de la Chicago. Aceasta este întâlnirea anuală a American Society of Clinical Oncology, adică a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO). 

Pe 2 iunie 2024 studiul NADINA a arătat că neoadjuvant nivolumab+ ipilimumab - doar două cicluri de tratament - a fost superior terapiei standard adjuvante, precizează reprezentanții Asociației Melanom România pe o rețea socială. Supraviețuirea fără recidivă sau deces la 12 luni a fost de 83,7% în grupul neoadjuvant față de 57,2% în grupul adjuvant. 

„Aceste rezultate vor schimba ghidurile clinice în melanom. Studiul se referă la pacienții cu stadiul III, cu metastaze macroscopice operabile și a fost publicat imediat în prestigioasa revistă medicală NEJM https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2402604”, se arată pe pagina de Facebook a asociației. 

Studiul NADINA a fost condus de dr. Christian Blank și de echipa de la Institutul de Cancer Amsterdam, cu implicarea centrelor oncologice din Olanda, Australia, SUA și a reprezentanților pacienților - Melanoma Patient Network Europe și Stichting Melanoom. Doctorul Blank și-a încheiat prezentarea cu o mesajul: 

„All our work has focused solely on the best outcome for our patients in regards of efficacy and toxicity. Therefore we hope that all stakeholders will sit together to make this available for all patients everywhere. It is in patients best interests!” 

În încheiere, Violeta Astratinei, fondator al asociației Melanom România, a spus că solicită tuturor profesioniștilor implicați din România - Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului, companiilor farmaceutice, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, spitalelor și medicilor specialiști - „să faciliteze accesul pacienților români la terapia neoadjuvantă în melanom”. 

Detalii despre studiu 

Pacienții au fost repartizați în două grupuri: un grup a primit două cicluri de neoadjuvant ipilimumab nivolumab și urmate de intervenție chirurgicală; iar al doilea grup a primit numai intervenție chirurgicală +12 cicluri de nivolumab adjuvant. Doar pacienții din grupul neoadjuvant care au avut un răspuns patologic parțial sau nu au răspuns deloc la tratamentul neoadjuvant au primit tratament adjuvant ulterior. Parametrul final estimat a fost supraviețuirea fără incidente după 12 luni (de exemplu, recidivă sau deces). În studiu au fost incluși și pacienți cu metastaze cutanate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe