Newsflash
ACTUALITATE Știri

Document de poziție al organizațiilor de pacienți europeni afectați de melanom

de Florentina Ionescu - oct. 21 2024
Document de poziție al organizațiilor de pacienți europeni afectați de melanom

Asociația de pacienți Melanom România a participat activ la elaborarea unui Document de Poziție al pacienților europeni, privind utilizarea datelor pacienților și AI.

Datele și Inteligența Artificială (AI) este numele documentului de poziție al organizațiilor de pacienți europeni afectați de melanom, elaborat de Melanoma Patient Network Europe, în contextul proiectelor pentru prevenție și diagnosticare melanom iTOBOS și MELCAYA, se arată pe pagina de Facebook a asociației Melanom România. 

Digitalizarea, inteligența artificială și utilizarea datelor pacienților contribuie la progresul cercetării și la îngrijirea din sănătate - evaluare risc de cancer, diagnosticarea timpurie și tratament*, însă folosirea datelor pacienților trebuie să fie bine reglementată pentru a obține maxim de valoare pentru pacienți și cetățeni și pentru a evita abuzurile.

Melanom România a participat activ la elaborarea unui Document de Poziție al pacienților europeni, privind utilizarea datelor pacienților și inteligența artificială în cercetarea publică sau privată. Întregul document poate fi citit, descărcat și citat oferind credit autorilor, la linkul acesta

Cele zece declarații ale organizațiilor de pacienți europene sunt traduse mai jos: 

1. Utilizarea datelor este un imperativ etic - oamenii își pierd viața din cauza bolilor, iar noi, ca societate (sistem de sănătate, educație, cercetare etc.) avem date care ar putea să-i salveze.

2. Datele trebuie utilizate, dar nu abuzate. Indivizii și societatea trebuie să fie protejați eficient împotriva abuzurilor; acest lucru va necesita noi cadre etice pentru utilizarea datelor și a inteligenței artificiale, strategii diverse de mitigare a riscurilor, proactivitate și agilitate în abordare. 

3. Utilizarea datelor ar trebui să fie adecvată riscurilor, similar cu raportul beneficiu-risc observat în cazul medicamentelor. Datele nu sunt o categorie unică: este critic necesară diferențierea seturilor de date și riscurile asociate cu acestea. 

4. Datele de sănătate sunt bunuri comune - nu este acceptabil să extragem valoare pentru câțiva și să lăsăm pacienții și societatea să suporte riscurile; acest lucru va necesita noi modele pentru afaceri și cercetare, dincolo de platformizare. 

5. Utilizarea altruismului ca scuză pentru utilizarea datelor este inacceptabilă: oamenii au preocupări și ezitari valide, de exemplu, în ceea ce privește intimitatea lor, protecția împotriva utilizării abuzive și extragerea unilaterală a valorii. Acestea trebuiesc adresate. 

6. Cetățenii au nevoie de condiții pentru utilizarea datelor „zero-trust” care să fie dincolo de controlul unor părți, instituții sau guverne unice, în special pentru date sensibile, cum ar fi datele genomice, pentru a proteja drepturile cetățenilor. 

7. Guvernele trebuie să asigure că cei mai afectați de riscuri își pot face vocea auzită.

8. Este evident că tehnologia nu este capabilă să se autoregleze; controlul trebuie să se realizeze la nivelul legilor și reglementărilor. Cetățenii și pacienții au nevoie de reguli stricte cu privire la ceea ce este permis în utilizarea datelor; monitorizare în timp real și aplicare eficientă a legilor, de exemplu, amenzi pentru a asigura conformitatea cu legile, reglementările și standardele etice.

9. Societatea și pacienții au nevoie de abordări care să fie rezistente în fața viitorului, ținând cont de „necunoscutele necunoscute” ale tehnologiilor viitoare. Societatea, autoritățile de reglementare și factorii de decizie trebuie să ia în considerare riscurile atât pentru generațiile de astăzi, cât și pentru cele viitoare.

10. Noi, ca o comunitate de pacienți, avem nevoie de condiții independente pentru învățare, schimb de idei și dezbatere pentru a dezvolta înțelegere și opinii asupra subiectelor complexe care afectează pacienții, cum ar fi utilizarea datelor și inteligența artificială. 4

Amintim că la elaborarea documentului de poziție au contribuit următoarele asociații de pacienți din Europa: Melanome France, Asociația Melanom România, Asociația Cancere de piele Germania Hautkrebs-Netzwerk Deutschland, Stichting Melanoom Olanda, Melanoma Support Irlanda, Melanomföreningen, Suedia, Magyar Melanoma Alapítvány, Ungaria, Cancer Patients Finland - Suomen Syöpäpotilaat - Cancerpatienterna, Finlanda, Organizația pacienților oncologici PASYKAF CY, Cipru, Melanoma Patient Network Latvia, Asociația Sarcom și Melanom Polonia- Stowarzyszenie Pomocy Chorymna Mięsaki i Czerniaki Sarcoma, sub coordonarea organizației umbrelă Melanoma Patient Network Europe


Notă autor:

*exemple de utilizare a AI și a datelor pacienților în melanom - clasificarea riscului de a dezvolta melanom la Fotofinder/Vectra, sau predicția răspunsului la tratament pe baza informațiilor genetice, clinice sau imagistice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe