Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Homeopatia, o abordare personalizată a pacientului

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 17 iunie 2022

Este important ca medicul să poată oferi alternative terapeutice dacă există restricţii legate de vârsta pacientului sau de o altă patologie existentă . Homeopatia este una dintre aceste alternative.

Există sisteme de sănătate care utilizează medicamentele homeopatice într-un mod continuu și susţinut, câteva exemple fiind Franţa, Germania, Marea Britanie și Elveţia, ţări „care au văzut și fructifică beneficiile acestei categorii de medicamente”, a subliniat dr. Nicolae Fotin (foto), medic primar epidemiolog, fost președinte al ANMDMR, în cadrul mesei rotunde „Homeopatia în centrul medicinei integrative”.

Dr. Fotin si alti speakeri
Dr. Nicolae Fotin

 

78% dintre moașe prescriu homeopatia în mod regulat, arată un studiu realizat în 2013 de Imago, în Franţa, pe un eșantion de 212 persoane.

Evenimentul a fost organizat joia trecută, cu ocazia aniversării a 90 de ani de existenţă a companiei Boiron. Homeopatia este o abordare personalizată a pacientului, a amintit dr. Raluca Ghionaru, medic primar Medicină de familie, prezentă la masa rotundă. 

homeo

Alternativele terapeutice, esenţiale

În ce măsură oamenii sunt deschiși către homeopatie? Întotdeauna este loc de mai bine, a afirmat specialista, adăugând că îi place să abordeze o întreagă paletă de terapii cu pacienţii săi: „Am avantajul de a vedea și copii, și vârstnici, pentru că asta înseamnă Medicina de familie: o întreagă familie care să meargă la același medic ce le cunoaște obiceiurile, statusul social, ocupaţiile, tipul de alimentaţie”.

dr. Raluca Ghionaru
Dr. Raluca Ghionaru

 

În felul acesta, un medic de familie poate să își orienteze mai bine atât intervenţiile preventive, cât și pe cele curative, apelând în anumite cazuri, după o anamneză detaliată, la medicamente homeopatice: „E foarte important să poţi să oferi alternative terapeutice în momentul în care există restricţii legate de vârstă, de exemplu la copiii foarte mici, sau restricţii legate de o altă patologie care impun evitarea anumitor medicamente”.

În concluzie, dr. Raluca Ghionaru a afirmat că, din experienţa sa profesională, „tratamentele homeopatice pot fi recomandate atât ca opţiune terapeutică de sine stătătoare, cât și împreună cu terapia alopată”.

Citiți și: Homeopatia, în abordare exhaustivă 

Etichete: Homeopatie nicoale fotin Raluca Ghionaru medicamente homeopatice

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC