Newsflash
Apariții editoriale

Homeopatia, în abordare exhaustivă

de Dr. Gheorghe Jurj - feb. 4 2022
Homeopatia, în abordare exhaustivă

Cartea se adresează în primul rând medicilor, care vor găsi în ea o prezentare problematizată, la zi, a homeopatiei, și mai puţin simpatizanţilor zeloși care ar dori să o utilizeze ca pe o carte de bucate, cu reţete de-a gata.

perspectiva-homeopatica-calin-ioan-andron

Recent, la Editura Medicală a apărut, în condiţii grafice foarte bune, volumul Perspectiva homeopatică. Doctorul Călin Andron din Arad este un nume bine cunoscut în domeniul homeopatiei, cu o vastă practică clinică, de 30 de ani, și activitate didactică de aproximativ 15 ani în cadrul cursurilor de iniţiere și specializare organizate de diverse instituţii acreditate și recunoscute pe plan naţional, în primul rând de către Asociaţia Română de Homeopatie Clinică (ARHC) în care este chiar de la întemeiere.

Abordare sistematică

De la început trebuie să remarc caracterul excepţional al acestei cărţi în peisajul literaturii homeopatice atât de la noi din ţară, cât și pe plan internaţional. Acest caracter provine din mai multe caracteristici. În primul rând, dimensiunea și alcătuirea: este o carte de 700 de pagini, cu nouă capitole mari și o addenda, fiecare dintre ele împărţite în subcapitole și diviziuni secundare ce reflectă o a doua caracteristică majoră, și anume exhaustivă sistematică.

Dintre titlurile capitolelor: Homeopatia, Antecedente, Concepte, Definiţii; Remediul homeopatic (de la preparare, originea sușelor, scale de diluţie la o discuţie largă și la zi asupra teoriilor modului de acţiune a remediilor); Consultaţia homeopatică (definiţiile și specificitatea simptomelor homeopatice, rolul anamnezei și observaţiei în cadrul consultaţiei homeopatice, dar și un capitol surprinzător cu caracter deontologic despre simţul clinic, tactul, bunul-simţ și intuiţia ca părţi ale atitudinii necesare pentru a realiza o bună consultaţie homeopatică); Identificarea remediului – Diagnosticul homeopatic; Organizarea tratamentului homeopatic; Factori de influenţă ai actului medical (cu o discuţie serioasă și documentată despre placebo și nocebo) și un capitol special dedicat rolului homeopatiei în timpul epidemiilor, inclusiv al pandemiei actuale. Ultimul capitol pune o întrebare: De ce Homeopatie? Argumentaţia este multiplă, suplă și deloc liniară din mai multe perspective, fiecare tratată în câte un subcapitol: a pacientului, a medicului, a sistemelor de sănătate și a sistemului educaţional medical.

Documentat și fără patimă

Un al treilea lucru o diferenţiază de cele mai multe cărţi contemporane de homeopatie (unele, doar cărţulii „de consum casnic”, cu recomandări de remedii pentru diferite simptome și beteșuguri, altele – cărţi cu tentă doctrinară, cantonate într-un limbaj caduc, parcă rupt de realitatea contemporană). Și anume, deschiderea și probitatea intelectuală, de factură academică. Fiecare capitol este conceput ca un articol știinţific, iar fiecare afirmaţie este documentată cu referinţe sau cu citate adecvate (astfel încât la sfârșit avem o listă impresionantă de peste 800 de titluri, fără a socoti și referinţele pur digitale; categoric, este cea mai largă bibliografie pe care am întâlnit-o vreodată în vreo carte de homeopatie). Uneori, puncte de vedere opuse sunt prezentate succesiv, întotdeauna citându-se sursele, iar punctele de vedere ale autorului sunt prezentate sintetic și ponderat, cu acurateţe culturală, fără patimă sau vicii doctrinare.

O a patra caracteristică a cărţii este un soi de exhaustivitate deschisă: cartea aspiră să arate toate faţetele, problemele, conceptele, chiar disputele din cadrul homeopatiei și relaţia cu medicina în general, ca un manual sau curs academic despre o disciplină. În legătură cu aceasta aș remarca și o a cincea caracteristică, și anume grija pentru perspectiva istorică, prezentă în fiecare subcapitol.

Este o carte cu totul remarcabilă, care intră „în bucătăria” homeopatiei arătând cu asupra de măsură frumuseţea, dificultatea, dar și seriozitatea medicală a acestei discipline.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe