Pentru siguranța alimentară a cetățenilor, Uniunea Europeană va interzice utilizarea dioxidului de titan (E 171) ca aditiv alimentar din 2022.
Astăzi, 8 octombrie, statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022, se arată într-un comunicat transmis redacției.
Dioxidul de titan are rol de colorant în mai multe produse precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulionuri.
„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.
Propunerea Comisiei Europene se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.
Textul va intra în vigoare la începutul anului 2022, cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecție până la sfârșitul acestui an. Va începe apoi o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care se va aplica o interdicție totală de utilizare în produsele alimentare.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe