Newsflash
Știri

Societatea Studenților Mediciniști Craiova implementează un proiect de Ziua Bolilor Rare

de L. Budin - feb. 12 2024
Societatea Studenților Mediciniști Craiova implementează un proiect de Ziua Bolilor Rare

Proiectul se desfășoară în luna în care se celebrează Ziua Mondială a Bolilor Rare și urmărește să aducă aproape de comunitate progresele înregistrate în domeniul biologiei moleculare și principiile medicinei genomice.

În perioada 12-16 februarie, Societatea Studenților Mediciniști din Craiova și Laboratorul de Genomică Umană (LGU - UMFCV) vor implementa cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, proiectul inovator „Cum să citim Codul Genetic: o călătorie altfel în genetică și bolile rare”. Se continuă astfel activitățile derulate în această direcție în Oltenia de către regretatul prof. univ. Mihai Ioana, se arată într-un comunicat.

Proiectul se realizează în parteneriat cu elevii de la Colegiul Național „Frații Buzești”, Colegiul Național „Elena Cuza” și Colegiul Național „Carol I”, care vor avea ocazia „de a explora fascinanta lume a codului genetic uman prin prelegeri specializate și activități practice”.

Studenții și cercetătorii UMF Craiova și ai Laboratorului de Genetică Medicală îi vor conduce pe liceeni într-o călătorie captivantă în lumea ADN-ului și a eredității și le vor oferi o înțelegere detaliată a temelor abordate, precum și informații relevante despre bolile genetice rare. Workshopurile vor avea loc astfel: marți, 13 februarie, de la ora 16.40, la Colegiul Național „Elena Cuza”, joi, 15 februarie de la ora 8.00, la Colegiul Național „Carol I” și de la ora 11.30 la Colegiul „Frații Buzești”. 

Pe 16 februarie, de la ora 14.00, în Aula Magna se organizează conferința „Exploring the Future of Medicine: AI-Driven Learning and Cutting-Edge Technology in Genomics Education”, susținută de Daniel Salcedo (MD, MHPE), specialist în Tehnologia Educației în Statele Unite ale Americii.

Ziua Mondială a Bolilor Rare este marcată la UMF Craiova în memoria geneticianului Mihai Ioana. Absolvent al Facultății de Medicină din Craiova, Mihai Ioana (1976-2023) a implementat și a optimizat la UMF Craiova fluxuri complexe dedicate analizei secvenţei ADN-ului genomic şi a gradului de activare genică. Colaborarea cu medicii din diferite specialităţi a condus la crearea şi dezvoltarea băncii de ADN şi ADN complementar a Laboratorului de Genomică Umană. Ca medic în specialitatea Genetică medicală, a avut imense succese în depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor cu afecțiuni genetice, devenind un reper pentru comunitatea pacienților din întreaga țară, se subliniază în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe