Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Imagistică fără radiaţii

de Florentina Ionescu - aug. 25 2023
Imagistică fără radiaţii

Fizicieni și medici de la Julius-Maximilians-Universität Würzburg, din Germania, au dezvoltat o nouă tehnică de imagistică, neiradiantă.

Acest nou tip de scanner este atât de mic și de ușor, încât poate fi mobil și poate fi folosit aproape oriunde.

Tehnica se numește magnetic particle imaging (MPI) sau imagistică cu particule magnetice. Cu ajutorul unui scanner portabil dezvoltat de cercetători, este posibil, printre altele, ca medicii să vizualizeze procesele în dinamică ce au loc în corpul uman, cum ar fi circulaţia sângelui. Rezultatele studiului ce a avut în vedere MPI au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Noua tehnologie se bazează pe semnalul de răspuns al nanoparticulelor magnetice la câmpurile magnetice care se modifică în timp. Autorul principal al lucrării, fizicianul Patrick Vogel, explică: „În acest proces, magnetizarea nanoparticulelor este în mod specific manipulată cu ajutorul unor câmpuri magnetice exterioare, prin urmare, nu doar prezenţa lor [a nanoparticulelor], ci și poziţionarea lor spaţială în corpul uman pot fi detectate”.


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41598-023-37351-2
https://medicalxpress.com/news/2023-07-physicists-doctors-radiation-free-imaging-technique.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe