Newsflash
ACTUALITATE Știri

Universitatea „Babeş-Bolyai” a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală

de Magdalena Tănăsescu - feb. 13 2024
Universitatea „Babeş-Bolyai” a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală

Prima etapă a Platformei INSPIRE, cea mai avansată unitate de imagistică biomedicală din Europa de Est și una dintre cele mai avansate la nivel internațional, a fost finalizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

Este vorba de una dintre unitățile de vârf care susțin noul program UBBMed din cadrul UBB School of Health.

 

Platforma INSPIRE este rezultatul unei colaborări mai vechi între două institute de referință ale UBB, și anume Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe. Au fost vizate proiecte majore de infrastructură, la care s-au adăugat apoi și alte proiecte specifice.

 

„Avantajul major al proiectului INSPIRE a fost și este complementaritatea și forța științifică a colectivelor implicate, model validat în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe. Proiectul a reușit ca, pe lângă colectivele care au stat la baza fundamentării lui,  și anume școlile de psihologie clinică și de rezonanță magnetică, să fie  antrenate și cele de biologie moleculară și biochimie, respectiv de informatică aplicată în prelucrarea datelor medicale, toate domenii științifice de elită cu contribuții semnificative la prestigiul internațional al UBB”, a declarat prof. univ. dr. Simion Simon, directorul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe și managerul proiectului inițial INSPIRE. 

„Platforma cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetarea avansată, educația de calitate și servicii inovative. Cele trei centre sunt: Platforma BrainQ (Centrul MRI Clinic); Centrul MRI Preclinic; Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe)”, se menționează într-un comunicat al universității. 

Lansarea publică a Platformei INSPIRE va avea loc în perioada 20-24 mai a.c., cu participarea partenerilor strategici din SUA și din Europa, precum și a altor invitați/parteneri relevanți, inclusiv Reprezentanța EIT Health din România. De asemenea, au confirmat participarea autorități europene, naționale și locale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe