Newsflash
Internaționale

Simptomele autismului la fetițe, deseori trecute cu vederea

de Florentina Ionescu - mar. 28 2022
Simptomele autismului la fetițe, deseori trecute cu vederea

Pentru că ne mai despart doar câteva zile de Ziua Mondială a Autismului (2 aprilie), ne îndreptăm atenția în direcția unui subiect mai puțin abordat: autismul la fetițe.

Din cauza unei palete largi de factori, este posibil ca medicii să treacă cu vederea sau să diagnosticheze greșit autismul în rândul fetițelor, scrie www.medicalnewstoday.com.

Fetele cu vârste mai mari, cu forme mai ușoare de autism, este posibil să își ascundă simptomele sau să depună eforturi mai mari pentru a se „integra” în rândul colegilor și prietenilor de aceeași vârstă. Experții atrag atenția că diagnosticul precoce poate ajuta fetele cu autism să aibă acces la mijloace prin care pot obține sprijin, de aceea este important să recunoaștem simptomele. 

simptome autism fetite trecute cu vederea
Fotografie creată de Allan Mas, de la Pexels

Autismul este o condiție ce ține de dezvoltare, ea poate afecta abilitaeta unei persoane de a comunica și de a interacționa cu ceilalți. Însă simptomele pot varia foarte mult, de la un individ la altul.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA estimează că aproximativ 1 copil din 44 cu vârsta de 8 ani a fost identificat cu o tulburare din spectrul autist. Tot CDC estimează că băieții au o predispoziție de patru ori mai mare să fie identificați ca având o tulburare din spectrul autist, în comparație cu fetițele. Totodată, este foarte probabil ca medicii să subdiagnosticheze fetițele cu autism deoarece ele nu prezintă cele mai „comune” sau frecvente comportamente asociate cu autismul sau din cauza faptului că își ascund mai bine simptomele.

Simptomele autismului la fetițe, greu de depistat

Simptomele autismului tind să fie aceleași pentru băieți și fete, însă fiecare persoană este diferită, iar simptomele pot varia de la caz la caz. Iar pentru că autismul implică o paletă atât de diversă de simptome, multe persoane preferă să folosească termenul „tulburare din spectrul autist” sau TSA.

Mulți dintre copiii cu autism au dificultăți în ceea ce privește interacțiunea socială și comunicarea cu alte persoane. Unele dintre simptomele frecvente pot fi:

  • Faptul că cel mic nu răspunde când este strigat pe nume până la vârsta de 12 luni
  • Faptul că micuțul preferă să nu fie ținut în brațe și îmbrățișat
  • Faptul că are dificultăți atunci când trebuie să urmeze instrucțiuni
  • Faptul că nu se uită la ceva / un obiect atunci când o altă persoană indică acel lucru
  • Faptul că își pierde anumite aptitudini, cum ar fi că nu mai spune un cuvânt pe care putea să îl folosească înainte
  • Faptul că are dificultăți în explicarea unui lucru pe care îl vrea sau de care are nevoie
  • Faptul că are dificultăți în înțelegerea modului în care alți oameni se simt
  • Faptul că evită contactul vizual.

Sursa citată adaugă că există și alte caracteristici-cheie ale comportamentului în cazul autismului, cum ar fi rutinele stricte și acțiunile repetate. Iată câteva exemple frecvent întâlnite:

  • Copilul are dificultăți în adaptarea la o schimbare în rutină
  • Este neobișnuit de atașat de obiecte sau jucării
  • Se leagănă dintr-o parte într-alta
  • Petrece mult timp organizând obiectele
  • Repetă anumite cuvinte, fraze sau sunete
  • Are un răspuns neobișnuit la anumite mirosuri, gusturi sau sunete
  • Are probleme în ceea ce privește mișcarea, inclusiv tulburări apărute în menținerea echilibrului, abilități motorii.

Majoritatea dintre aceste simptome tind să apară în copilăria mică, deși persoanele din jur este posibil să nu le recunoască la momentul respectiv. Alte simptome, însă, pot să nu devină evidente până când copilul nu este mai mare.

De ce la fetițe poate fi trecut cu vederea

Medicii pun diagnosticul de autism mai frecvent la băieți decât la fetițe. Acest lucru poate să însemne că părinții sau aparținătorii ori profesioniștii din domeniul medical ar putea să caute mai rar simptomele autismului în rândul fetițelor.

Stereotipurile cu privire la comportamentul tipic al persoanelor de sex masculin și feminin ar putea face ca unele persoane să treacă cu vederea aceste simptome. Mulți oameni cred, spre exemplu, că fetițele sunt în mod natural mai tăcute sau mai bucuroase să se joace singure, în comparație cu băieții. Chiar și așa, faptul că o fetiță vorbește mai puțin și că preferă să petreacă timp singură pot fi simptome ale autismului.

Există chiar unele dovezi științifice care sugerează că anumite simptome ale autismului sunt mai frecvent întâlnite la băieți decât la fetițe. De exemplu, comportamentele repetitive pot să apară mai des la băieții cu autism decât la fetițele cu autism.

În plus, băieții și fetițele fac față în mod diferit simptomelor tulburării din spectrul autist. Fetițele pot să își ascundă simptomele sau să investească mai mult timp și mai multă energie în învățarea normelor sociale. Sursa menționată arată că fetele cu autism sunt mai predispuse să fie capabile să formeze relații de prietenie în comparație cu băieții cu autism. Acest lucru poate „masca” autismul, deoarece multe persoane văd dificultatea de a socializa ca pe unul dintre simptomele-cheie ale tulburării din spectrul autist.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe