Un pupilometru special a fost dezvoltat de oamenii de știință pentru a măsura ceea ce se numește lumina pupilară, în speranța că în acest mod ar putea fi depistat autismul la copiii mici.
O cercetare nouă atrage atenția către un răspuns al ochiului la lumină, ușor de măsurat, considerând aceste reflex o potențială metodă utilă pentru a diagnostica autismul la copiii foarte mici, scrie newatlas.com.
În prezent se desfășoară mai multe teste în acest sens, pe o cohortă mare de copii, iar un dispozitiv simplu menit să măsoare răspunsurile pupilelor copiilor la lumină a fost dezvoltat.
„Știm că atunci când intervenim cât mai devreme, la vârste cuprinse între 18 și 24 de luni, acest lucru are un impact pe termen lung asupra prognosticului copiiloe. Intervenind în această fereastră de timp critică ar putea face diferența între faptul că un copil dezvoltă limbajul verbal și faptul că rămâne la stadiul nonverbal”, a declarat Georgina Lynch, primul autor al acestui studiu nou.
Numeroși biomarkeri au fost sugerați până în prezent ca modalități menite să diagnosticheze tulburările de spectru autist la copiii mici, dar puține astfel de mijloace au ajuns să fie utilizate în scop clinic. Mulți cercetători și-au îndreptat atenția către ochi pentru a depista acei biomarkeri ce pot fi măsurați cu ușurință, biomarkeri ce semnalizează probleme neurologice la anumiți copii.
Această cercetare nouă își îndreaptă atenția către un comportament de la nivelul ochiului, numit reflexul luminos pupilar. Acesta este acel reflex simplu pe care îl fac pupilele noastre ca răspuns la nivelul luminii din mediul înconjurător.
Cercetarea Georginei Lynch cu privire la diagnosticul tulburărilor din spectrul autist a luat naștere din activitatea ei clinică. Ea a observat că acei copiii cu tulburări din spectrul autist par să aibă pupilele dilatate atunci când sunt expuși la lumină puternică, așa că s-a întrebat dacă acest lucru ar putea fi o metodă utilă pentru a indentifica autismul.
Cercetările inițiale făcute de Georgina Lynch au sugerat că reflexul luminos pupilar ar putea identifica tulburările de spectru autist, dar acest studiu recent demonstrează eficacitatea unui dispozitiv ce poate fi ținut în mână, numit pupilometru monocular. Studiul acesta a fost de dimensiuni mici, comparând doar 36 de copii cu tulburare din spectrul autist, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, cu 24 de copii din grupul de control, însă rezultatele sunt promițătoare, arată site-ul citat.
Următorul pas pentru Georgina Lynch și colegii săi este să testeze acest pupilometru într-o cohortă mai mare de copii cu vârste între 2 ani și 4 ani.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe