Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Senzor care măsoară troponina

de Florentina Ionescu - apr. 21 2023
Senzor care măsoară troponina

Prin montarea pe încheietura mâinii a unui nou tip de senzor, s-ar putea economisi timp preţios pentru pacienţii cu infarct miocardic, când aceștia se află deja la camera de gardă.

senzor troponina credit foto Dana Morse
Senzor troponină. Credit foto: Dana Morse

 

Aparatul este în prezent în etapa de testare în Seattle. El este special conceput pentru a depista rapid și cu o precizie cât mai mare dacă un pacient cu stop cardiac prezintă și infarct miocardic, deci ocluzie arterială la nivelul inimii, care necesită tratament de urgenţă.

Cardiologii și doctorii de la departamentul de primiri urgenţe de la Centrul Medical Harborview, Seattle, vor testa în perioada următoare dispozitivul pe care l-au numit Tropsensor. Studiul lor va implica în total 30 de pacienţi, ale căror prognosticuri vor fi studiate în acest timp. Datele obţinute în urma studiului vor fi publicate în 2024.

Tropsensor detectează nivelurile periculoase ale troponinei în decurs de 3-5 minute de la montarea lui pe încheietura mâinii pacientului. Troponina este o proteină din mușchiul inimii. Valorile ei crescute se înregistrează în fluxul sanguin atunci când are loc o leziune a miocardului, indicând un infarct miocardic. Detectarea troponinei cât mai devreme posibil la pacienţii ajunși la camera de gardă ar aduce multiple beneficii.

Mai sensibil decât EKG

Pentru a diagnostica un infarct miocardic, doctorii efectuează o electrocardiogramă. Dar această metodă poate fi lipsită de acurateţe în cazul persoanelor care au suferit un stop cardiac. O altă abordare ar fi dozarea troponinei serice. Numai că în spitale poate dura chiar și ore până când laboratorul de analize eliberează rezultatele. Cu un aparat de acest gen, montat la încheietură, valorile mari ale troponinei vor fi depistate mult mai devreme.

Odată ce ocluzia acută a arterelor coronare va fi recunoscută, medicii vor putea să restabilească rapid circulaţia sângelui la nivelul miocardului. Astfel, se îmbunătăţește prognosticul pe termen scurt și pe termen lung pentru pacienţii care au suferit un infarct miocardic nerecunoscut.

 

 


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/wrist-sensor-cardiac-arrest-patients-er/
https://newsroom.uw.edu/news/study-aims-find-blocked-vessels-cardiac-arrest-patients

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe