Newsflash
Internaționale

Eritritolul, asociat cu un risc crescut de tromboze

de Dr. Mariana MINEA - mar. 10 2023
Eritritolul, asociat cu un risc crescut de tromboze

Rezultatele unor cercetări publicate în revista Nature semnalează o asociere între consumul de eritritol și creșterea reactivităţii plachetare, precum și a probabilităţii apariţiei trombozelor in vitro și in vivo.

Potrivit studiilor, persoanele cu factori de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi cele cu diabet, au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta un infarct miocardic ori un accident vascular cerebral sau risc de deces dacă prezentau niveluri crescute de eritritol în sânge. 

Citiți și: Îndulcitor cu rol prebiotic

internationale3

Eritritolul este un poliol folosit ca înlocuitor al zahărului, extras din porumb. Este prezent în mod natural în cantităţi mici în fructe și legume. În alimentele procesate este adăugat în cantităţi de 1.000 de ori mai mari, putând ajunge până la 60% din greutatea alimentului în unele creme și alte produse de cofetărie. Are o capacitate de îndulcire de 70% din cea a zahărului. Un chestionar realizat în SUA în 2013-2014 (National Health and Nutrition Examination Survey) arăta că unele persoane din această ţară consumă zilnic până la 30 de grame de eritritol.

Cât e prea mult?

Descoperirea asocierii între nivelurile crescute de eritritol din sângele persoanelor cu diferite afecţiuni și riscul lor înalt de a dezvolta tromboze a continuat cu studii realizate pe animale cu leziuni arteriale care au primit eritritol. Rezultatele au indicat din nou o creștere a reactivităţii plachetare și a riscului de formare de cheaguri.

Ulterior, voluntari umani sănătoși care au consumat 30 de grame de eritritol au prezentat timp de trei zile niveluri serice de eritritol mai mari decât cele asociate riscurilor de apariţie a trombozelor.

Cercetătorii concluzionează că aceste descoperiri ar trebui să tragă un semnal de alarmă atât persoanelor cu diabet, cât și cercetătorilor, pentru a continua studiile pe subiect.

Eritritolul poate fi regăsit pe etichete sub denumirea E968. Cantitatea de 30 de grame de eritritol poate fi conţinută în 470 de mililitri de îngheţată fără zahăr. Nu există o cantitate maximă zilnică recomandată de forurile internaţionale, fiind considerat până acum sigur pentru consum. 

A fost lansat „Cercul studențesc de cardiologie și chirurgie cardiovasculară” 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2023/02/27/health/zero-calorie-sweetener-heart-attack-stroke-wellness
https://go.nature.com/3L0zGUw

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe