Newsflash
Cultură

Se lansează volumul „Reşedinţele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”

de Florentina Ionescu - sept. 20 2022
Se lansează volumul „Reşedinţele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”

Mâine, în Piaţa Ovidiu, nr. 12, din Constanța va fi lansat un volum inedit, al autoarei Delia Roxana Cornea.

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) vă invită la lansarea volumului Reşedinţele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României, autor Delia Roxana Cornea, editat prin co-finanţare nerambursabilă AFCN. 

Coperta-Resedintele-Regale

În cadrul evenimentului de mâine vor fi prezentate demersurile de documentare care au permis realizarea acestei lucrări, prin care autoarea şi-a propus să reconstituie evoluţia istorică a reşedinţelor regale din Constanţa şi Balcic, precum şi contribuţia lor în dezvoltarea oraşelor maritime în care au fost construite, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

Trei dintre aceste clădiri regale au fost ridicate în Constanţa, care a devenit astfel, în anii premergători izbucnirii Primului Război Mondial, cea de a doua reşedinţă regală de vară, semn al deosebitei atenţii de care oraşul şi portul s-au bucurat în timpul domniei Regelui Carol I, dar şi a urmaşului acestuia, Regele Ferdinand I Întregitorul.

Cea care şi-a pus amprenta însă, în mod fundamental, asupra evoluţiei acestor reşedinţe regale de la Constanţa şi Balcic, a fost Regina Maria a României, a cărei moştenire culturală este evocată în cadrul evenimentului, la aproape 147 de ani de la naşterea sa.

Manifestarea va continua cu prezentarea website-ului dedicat proiectului, precum şi cu vizionarea unui film realizat de partenerii media din cadrul proiectului, Constanţa TV, film ce abordează evoluţia acestor foste reşedinţe regale, starea juridică din prezent şi modalităţile de valorificare culturală şi turistică a acestora.

Invitați de marcă

Evenimentul va avea loc în 21 septembrie 2022, la sediul central al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa din Piaţa Ovidiu, nr. 12, Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată), cu începere de la ora 12.30.

Va fi moderat de profesorul universitar Florin Anghel, una dintre personalităţile constănţene care a militat pentru salvarea fostului palat regal din Mamaia. Manifestarea va beneficia şi de prezenţa doamnei Jenny Mihaylova, directorul Centrului Cultural „Dvoreca” Balcic, instituţie parteneră.

În cadrul proiectului cu co-finanţare nerambursabilă AFCN P0197/02.03.2021, MINAC a beneficiat de sprijinul şi susţinerea instituţiilor partenere: Arhivele Naţionale ale României, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Centrul Cultural „Dvoreca- Palace Balcic”, Muzeul Portului Constanţa şi Biblioteca Judeţeană „I.N.Roman” Constanţa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe