În ton cu sezonul vacanţelor , muzeele Capitalei invită publicul într-un voiaj prin intermediul tablourilor realizate de doi dintre marii pictori români.
Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuţescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului București (MMB), ne așteaptă, până la 24 iulie a.c., să facem o plimbare la mare, „De la Cap Caliacra la Balcic”, explorând lucrările de pictură și grafică ale Ceciliei Cuţescu-Storck (1879-1969), plăsmuite în cea mai efervescentă colonie artistică a României interbelice.
Graţie interesului arătat de Regina Maria pentru acea regiune a coastei Mării Negre, Balcicul și împrejurimile sale au devenit un important pol social, dar și cultural. I-au atras în mod special pe pictori, care își găseau inspiraţia în tot ceea ce îi înconjura: ţărmurile deluroase, oscilând între vegetal și arid, care se pierd în mare, satele tătărăști ori chipurile și portul celor ce locuiau acolo.
Boemă, dar și mondenă, pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck, alături de soţul său, sculptorul Frederic Storck, au fost dintre artiștii care au avut la Balcic propria loc casă. Astfel, au mers frecvent acolo, atât pentru a crea, dar și pentru a se bucura alături de prieteni de frumuseţea locurilor.
Această stare de spirit răzbate și din lucrările ce ne sunt prezentate acum, selectate cu grijă de Elena Olariu, director adjunct Artă, Conservare și Restaurare al MMB. Prin intermediul lor transpare și pictoriţa solitară, care pleca în căutare de subiecte alături de carnetul de schiţe, dar și gazda primitoare, care împărtășea bucuria vieţii cu cei dragi.
Maluri solitare, bătute de vânt, case modeste, cu câte un personaj discret, marea în toată splendoarea ei, dar și casa Storck, văzută din afară și de la interior, sunt tot atâtea motive de a vă pierde în lumea imaginaţiei artistei, dar și în restul casei-atelier, în care picturile inspirate de Balcic fac parte și din expunerea permanentă.
O altă bijuterie dedicată unui artist, Casa Melik – Muzeul „Theodor Pallady”, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, invită pe cei ce fac o plimbare în cartierul armenesc al Bucureștiului să îi treacă pragul, până în aprilie 2023, pentru a se bucura, pe lângă piesele colecţiei de artă Gheorghe și Serafina Răut, și de expoziţia „Pallady călător”. Aceasta a fost realizată ca o prelungire a evenimentelor din seria Pallady 150, de anul trecut.
Deși a trăit mulţi ani la Paris, lui Theodor Pallady (1871-1856) îi plăcea mult să călătorească, atât în Franţa, cât și în alte ţări europene, și revenea periodic acasă, iar acest medalion expoziţional reflectă vizual impresiile de voiaj ale artistului.
Realizate într-un interval de peste două decenii, lucrările de grafică selectate de curatoarea Liliana Chiriac ne poartă de la București la Toledo și Avila, precum și în numeroase locuri din Franţa.
Aici poposim atât pe malul mării, în locuri izolate sau staţiuni la modă, dar și în curţi de mănăstiri, pe străduţele vechilor orașe, ori la cafenea, alături de cunoscuţi. În fiecare simţim ceva din atmosfera specifică unei călătorii de plăcere, acea lipsă de grabă, care ne oferă tihna de a observa și de a savura tot frumosul care ne înconjoară.
Citiți și: Asta la revista, baby!
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe