Newsflash
Cultură

Constanța: simpozion dedicat Centenarului Încoronării, organizat toamna aceasta

de Florentina Ionescu - sept. 21 2022
Constanța: simpozion dedicat Centenarului Încoronării, organizat toamna aceasta

În această perioadă va avea loc simpozionul „Porţi deschise către civilizaţii. Tomis - Constanţa MMXXII. Centenarul Încoronării”.

Asociaţia Sine Qua Non, cu susţinerea Primăriei Municipiului Constanţa, organizează, în perioada 22-25 septembrie 2022, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, simpozionul „Porţi deschise către civilizaţii. Tomis-Constanţa MMXXII. Centenarul Încoronării”, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

Aflat la ediţia a doua, simpozionul face parte din proiectul cu acelaşi nume finanţat, pentru al doilea an consecutiv, de Primăria Municipiului Constanţa. La simpozion vor fi prezenţi 95 de istorici, cercetători ştiinţifici, profesori universitari şi preuniversitari, arheologi, muzeografi, arhivişti, bibliotecari etc., din Dobrogea şi din întreaga ţară, din Ucraina şi Republica Moldova. 

centenarul incoronarii foto

Promovarea istoriei

Acest proiect cultural îşi propune să promoveze: istoria oraşului Constanţa, monumentele arheologice din zona oraşului antic Tomis, monumentele istorice (clădirile construite la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea în zona penninsulară a oraşului), noile descoperiri arheologice din Constanţa şi din Dobrogea, lăcaşele de cult din zona oraşului vechi, patrimoniul cultural naţional din Dobrogea etc.

Totodată, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca Regi ai României Mari. Din acest motiv va fi organizată, în cadrul sesiunii ştiinţifice, o secţiune intitulată Centenarul Încoronării.

La această secţiune s-au înscris deja numeroşi specialişti, care vor vorbi despre legătura reprezentanţilor Familiei Regale cu oraşul Constanţa şi cu Dobrogea. Este binecunoscut, amintesc organizatorii, faptul că Familia Regală ajungea deseori la Constanţa, având aici trei reşedinţe: Palatul Regal, Pavilionul Regal de pe dig (Cuibul Reginei) şi Palatul Regal din Mamaia.

Expoziții temporare și lansări de carte

Mai exact, proiectul „Porţi deschise către civilizaţii. Tomis - Constanţa MMXXII. Centenarul Încoronării” cuprinde:

  • organizarea unui simpozion, cu cinci secţiuni (Istorie veche, Istorie medievală, Numismatică, Istorie modernă şi contemporană, Centenarul Încoronării), la care vor participa 95 de oameni de ştiinţă şi oameni de cultură din Constanţa, din întreaga ţară şi de peste hotare;
  • organizarea a două expoziţii temporare dedicate Familiei Regale române;
  • organizarea a cinci lansări de carte;
  • organizarea unui tur istoric în Peninsula Constanţa;
  • publicarea unui volum omagial, ce va fi lansat în ziua de 15 octombrie 2022 - ziua în care se împlinesc exact 100 de ani de la Încoronare;
  • organizarea unui spectacol aniversar, tot în data de 15 octombrie 2022, împreună cu Orchestra Simfonică Bucureşti si invitaţii săi, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanţa.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt cetăţenii municipiului Constanţa şi cetăţenii din Zona Metropolitană Constanţa, precum şi toţi cei interesaţi de istorie, cultură, regalitate şi patrimoniul cultural dobrogean.

Așadar, toţi constănţenii pasionaţi de istorie sunt invitaţi, în perioada 22 - 25 septembrie, să participe, gratuit, la toate activităţile cuprinse în proiect: simpozion, expoziţii, lansări şi prezentări de carte şi tururi ghidate în zona peninsulară a Constanţei, dar şi la spectacolul aniversar din data de 15 octombrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe