Newsflash
Advertorial

Screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică

de - iun. 24 2022
Screeningul, diagnosticarea și managementul neuropatiei diabetice senzitivo-motorii în practica clinică

Până la jumătate dintre vârstnicii cu diabet de tip 2 au neuropatie semnificativă, iar jumătate dintre ei s-ar putea să nu-și dea seama de acest lucru, deoarece nu au simptome, spune profesorul Andrew Boulton, de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. (P)

  • Problemele picioarelor sunt foarte frecvente la persoanele cu diabet, la fel ca și neuropatia diabetică.
  • Screeningul pentru neuropatie este absolut crucial pentru identificarea acelor persoane care prezintă riscul de a dezvolta complicații la nivelul picioarelor.
  • Pentru diagnosticarea corectă a neuropatiei diabetice, este nevoie de o bună examinare clinică a piciorului și, de asemenea, de evaluarea unor teste simple de sensibilitate.
Andrew Boulton
Prof. dr. Andrew Boluton, Manchester University Foundation Trust, Manchester, 

 

Cât de important este managementul neuropatiei diabetice pentru prevenirea piciorului diabetic?

Nu trebuie să uităm că picioarele cu complicații sunt foarte frecvente la persoanele cu diabet, la fel ca și neuropatia diabetică. Într-un studiu, am evidențiat faptul că până la jumătate dintre persoanele în vârstă cu diabet de tip 2 au neuropatie semnificativă. Jumătate dintre acești pacienți s-ar putea să nu-și dea seama de acest lucru, deoarece nu au niciun simptom.

Prin urmare, depistarea neuropatiei este absolut crucială pentru a identifica acele persoane care sunt expuse riscului de a dezvolta complicații ale picioarelor, iar neuropatia în sine este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la provocarea ulcerațiilor de la nivelul picioarelor. Astfel, screeningul și tratamentul precoce al neuropatiei pot ajuta la reducerea incidenței ulcerațiilor de la nivelul picioarelor, care, din păcate, pot necesita în cele din urmă amputații, ceea ce, desigur, determină morbiditate și mortalitate semnificative.

Ce implicații are pandemia de COVID-19 pentru pacienții cu neuropatie diabetică sau cu complicații ale piciorului diabetic?

Ei bine, în timpul pandemiei de COVID-19, persoanele cu diabet au fost destul de speriate să vină în spitale sau clinici. Și-au dat seama că persoanele cu diabet care fac COVID se simt mult mai rău față de cele care nu fac COVID și, într-adevăr, în țara mea, una din trei persoane care mor în spital de COVID are diabet, în principal de tip 2.

Această teamă este destul de ușor de înțeles și trebuie să ne asigurăm pacienții că în clinicile noastre se aplică o igienă foarte strictă, distanțare socială și purtarea de măști. Pentru a facilita prezența pacienților, am mutat unele dintre clinicile mele într-o unitate din afara sediului, în cadrul asistenței medicale primare. Această acțiune cu siguranță a crescut prezența pacienților la consultații.

În timpul pandemiei, este important ca persoanele cu diabet zaharat să continue să se prezinte la consultații, să își îngrijească picioarele prin inspecții regulate și să ia toate medicamentele care le sunt prescrise pentru neuropatie. Și chiar dacă am făcut multă telemedicină, pentru diagnosticarea corectă a neuropatiei diabetice este nevoie de o bună examinare clinică a piciorului și, de asemenea, de efectuarea unor teste simple pentru evaluarea sensibilității și funcțiilor motorii, acestea fiind descrise în ghiduri.

Aplicarea acestor teste este crucială și sperăm că în viitor oamenii vor fi mai puțin speriați să meargă în clinici, mai ales acum că în majoritatea țărilor situația se îmbunătățește treptat și, desigur, încurajăm toți pacienții noștri să se vaccineze.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați ARTICOLUL COMPLET:
Ziegler D, Tesfaye S, Spallone V, Gurieva I, Al Kaabi J, Mankovsky B, Martinka E, Radulian G, Nguyen TK, Stirban AO, Tankova T, Varkonyi T, Freeman R, Kempler P, Boulton AJM. Screening, diagnosis and management of diabetic sensorimotor polyneuropathy in clinical practice: International expert consensus recommendations. Diabetes Res Clin Pract. 2021 Sep 18:109063. doi: 10.1016/j.dia- bres.2021.109063. Epub ahead of print.

HCP Flyer_consens nou_Page_1

HCP Flyer_consens nou_Page_2

Citește și:
Polineuropatia diabetică senzitivo-motorie în practica clinică
Interviu cu prof. dr. Gabriela Radulian 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe