Ziua Naţională a Copilului Prematur din România a fost instituită prin Legea nr. 189/2020.
Legea prevede ca, în săptămâna care include data de 17 noiembrie (data la care este marcată Ziua Mondială a Prematurității), Ministerul Sănătății să prezinte în fața comisiilor de sănătate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților un raport privind situația copiilor prematuri din România, precum și progresele înregistrate în acest domeniu, se arată într-un comunicat de presă.
Începând cu 2013, ARNIS (Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați) a marcat această zi de interes în România. Ziua Mondială a Prematurității a fost implementată din 2011 de European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), din care ARNIS face parte din anul 2013.
ARNIS s-a afiliat și anul acesta la Campania EFCNI, cu sloganul „Acces la îngrijire medicală de calitate oriunde! Peste 13 milioane de copii se nasc prea devreme, în fiecare an”.
„Continuăm și în 2024 tradiția de a fi alături de familiile nou-născuților îndelung spitalizați, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității! ARNIS a donat trei incubatoare de transport, două fotolii de uz medical pentru îngrijirea skin-to-skin (tip cangur) pentru creșterea calității îngrijirilor medicale, a organizat ateliere pentru părinți în zece unități de terapie intensivă neonatală pentru sprijinirea familiilor, și a angrenat 100 de voluntari pentru realizarea a 1.100 de păpuși de incubator, donate în aceste maternități, ca acțiune de conștientizare a cauzei pematurității. Zâmbetele de recunoștință de pe chipurile părinților, buna comunicare care se stabilește între părinți si cadrele medicale, ne motivează să continuăm”, a declarat Corina Croitoru, președinte și membru fondator ARNIS.
În 2024, trei unități de Terapie Intensivă Neonatală (Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Slobozia și Spitalul Județean de Urgență Satu Mare) au beneficiat de donația câte unui incubator de transport performant, echipament vital unităților de Terapie Intensină Neonatală de Nivel 2.
În secțiile acestor trei spitale pot fi îngrijiți doar nou-născuții cu vârsta peste 32 de săptămâni gestaționale. Cazurile grave și nou-născuții cu vârstă gestațională mai mică de 32 de săptămâni sunt transferați în Unități Neonatale de Nivel 3.
Aceste trei incubatoare de transport vor asigura accesul la îngrijiri medicale de calitate pentru nou-născuții vulnerabili, în condiții de maximă siguranță pentru sănătatea lor. Cele trei spitale au fost selectate după necesitatea și urgența dotării cu un echipament nou, se mai arată în comunicatul transmis de ARNIS.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe