Duminică, 17 noiembrie, personalul medical de la Spitalul Universitar de Urgență București – SUUB a sărbătorit Ziua mondială a prematurităţii.
La Spitalul Universitar de Urgență București, de la începutul anului și până în prezent, din 1.440 de nașteri 125 au fost bebeluși născuți prematur. Iar dintre aceștia, 17 bebeluși au cântărit sub 1.000 de grame, se arată pe o rețea socială.
În secția de Neonatologie, alături de medici și părinți, au fost serbați, duminică, 17 noiembrie, copiii născuți prematur la SUUB.
„În momentul în care o pacientă nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni și în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât și pentru copil. Patru din zece mame nu își monitorizează sarcina și aici intervine factorul de risc care duce la nașterea prematur”, a declarat prof. dr. Monica Cîrstoiu, șefa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie.
În România, rata prematurității este aproximată la 9%, cu diferențe semnificative regionale. În SUUB, rata prematurității este în continuă creștere, net superioară mediei naționale (15% în ultimul an), pentru că aici vin, prin transfer, toate cazurile grave, gravide care poate nu au șansa de a fi perfect sănătoase.
Iar în momentul în care apare o complicație legată de organismul lor (pornind de la AVC, de la infarct miocardic, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii și alte patologii), aceste gravide ajung la Spitalul Universitar de Urgență București, unde sunt preluate și investigate de echipe pluridisciplinare, iar astfel mama și copilul primesc o nouă șansă la viață.
Tot la SUUB sunt transferați și nou-născuți din alte maternități din țară, se mai arată în postarea făcută cu ocazia Zilei mondiale a Prematurității, datorită faptului că maternitatea de grad III dispune de dotare cu echipamente moderne, personal medical cu experiență și este parte a unui centru medical multidisciplinar.
„Copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiiile de Terapie Intensivă Neonatală, unde suferă intervenții complexe. Majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Cu ocazia Zilei Prematurității, în Spitalul Universitar de Urgență București, încercăm să facem mici gesturi menite să aducă un zâmbet și încurajare mămicilor de prematuri”, a spus dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie la SUUB.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe