Newsflash
OPINII

Prof. dr. Viorel Jinga: „De obicei, colegiile ne cer credite EMC. CMMB oferă aceste credite”

de Biroul Consiliului CMMB - apr. 7 2023
Prof. dr. Viorel Jinga: „De obicei, colegiile ne cer credite EMC. CMMB oferă aceste credite”

Peste 11.600 de medici au participat la cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei CMMB. La deschiderea lucrărilor au fost prezenţi, între alții, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii și rectorul UMFCD.

79156304_2760608177328637_4473381135124004864_nProf. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB, a salutat, în cuvântul său de deschidere, participanţii la această ediţie-record și a mulţumit universităţii, profesorului Viorel Jinga, rectorul UMFCD, pentru parteneriatul acordat manifestării medicilor din Capitală. A mulţumit, de asemenea, tuturor societăţilor profesionale care au oferit expertiză știinţifică, ajutând la alcătuirea acestui program și a formatului acestei conferinţe.

„Dragi colegi, dragi prieteni [a spus prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD], vă mulţumesc pentru onoranta invitaţie de a fi și în această seară împreună cu dv., fie online, fie alături de colegii din sală, într-un format deosebit, care se bucură și de prezenţa presei. Aduc salutul cordial atât al meu, cât și al comunităţii academice a UMFCD, participanţilor la cea de-a 11-a Conferinţă a Colegiului
Medicilor.

De obicei, Colegiile Medicilor ne cer să avem credite de educaţie medicală continuă, dar, așa cum vedeţi cu această ocazie, în București, CMMB oferă aceste credite, pune la dispoziţia membrilor săi comunicări și dezbateri știinţifice multidisciplinare, de înaltă ţinută academică, contribuie la pregătirea profesională a medicilor.

Am remarcat, în această primă zi, și secţiunea dedicată acurateţei interacţiunii între medic, pacient și aparţinători și, nu ultimul rând, între medici și opinia publică, prin canalele mass-mediei. Această manifestare pune un nou și indispensabil accent pe informare, pe conștientizare și pe empatie. Iar educarea în acest sens nu va putea aduce, pe termen lung și mediu, decât reîntărirea încrederii populaţiei în medici, în toţi actorii care participă la actul medical.

Cred, totodată, că în ceea ce privește oglindirea activităţii medicale în mass-media ar trebui să se dezvolte conceptul de transparentizare, în tandem cu acurateţea, cu corectitudinea informaţiilor diseminate în spaţiul public. Și aici ţin să fac referire la o multitudine de știri de tip fake news, care nu ţin cont de veridicitatea informaţiilor.

Nu puţine sunt cazurile când, sub semnătura falsă a unor colegi, apar postate pe anumite site-uri diferite și ciudate scheme de tratament, în specialităţi medicale cu care aceștia nu au nimic în comun. Apar fotografii ale unor colegi, profesori universitari, alături de anumite informaţii, de anumite recomandări de tratament, care n-au nicio legătură cu persoana respectivă. Și, în acest context, consider că trebuie să facem ceva cu toţii, împreună, pentru a găsi soluţii de eradicare a acestui fenomen.

O altă secţiune interesantă pe care am remarcat-o în cadrul conferinţei CMB, cea pe care aţi denumit-o generic «Dezbatere Blitz», ne readuce în atenţie un subiect sensibil: alegerea specialităţii medicale. Cum să atragem viitorii rezidenţi în specialităţi deficitare la nivel naţional: Medicină de Familie, ATI, Cardiologie, Neurologie?

La nivel instituţional, trebuie să dezvoltăm și noi aria comunicării cu studenţii și cu cadrele didactice în fiecare disciplină, să insuflăm viitorilor medici pasiunea pentru o specialitate medicală sau alta, în funcţie, desigur, de aptitudinile și de abilităţile pe care aceștia le au. Împreună trebuie să reușim să influenţăm, să echilibrăm și să uniformizăm la timp alegerile și distribuţiile ulterioare ale viitorilor medici.

Închei această alocuţiune scurtă, dar nu înainte de a vă ura succes în periplul acesta știinţific interesant la care participă peste 11.000 de medici. Dacă ne gândim că la Congresul UMFCD, cu care aţi putea concura ca număr de participanţi, se reunesc și colegii stomatologi și farmaciști, putem confirma că aceasta este cea mai mare reuniune știinţifică anuală a medicilor. Vă felicit și vă asigur că veţi regăsi atât în mine, cât și în comunitatea academică a UMFCD un suport real.

Cred că aproape 500 de membri ai Colegiului din București sunt umefiști. Conducerea acestui for profesional face parte din conducerea UMFCD. Suntem, deci, o adevărată familie, suntem parteneri, dar în același timp, prieteni adevăraţi, care împreună încearcă să ofere colegilor cele mai bune prezentări știinţifice și cea mai bună reprezentare. Vă urez, încă o dată, succes!”, a conchis rectorul UMFCD.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe