Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Risc de cinci ori mai mare de meningiom, din cauza contraceptivelor

de Florentina Ionescu - apr. 18 2024
Risc de cinci ori mai mare de meningiom, din cauza contraceptivelor

Un studiu recent arată că tumorile cerebrale au o probabilitate de cinci ori mai mare de a se forma atunci când persoana ia anumite contraceptive.

Administrarea anumitor contraceptive hormonale pe o perioadă de un an sau mai mult de un an este asociată cu un risc crescut de a dezvolta o tumoră cerebrală care necesită îndepărtarea pe cale chirurgicală, potrivit unui studiu nou. Rezultatele acestuia subliniază nevoia ca femeile să cântărească și să analizeze, în mod regulat, ce tip de contraceptive iau, scrie New Atlas

Progestogenii sunt hormoni sintetici incluși în formula anumitor medicamente, hormoni similari cu hormonii sexuali feminini așa cume ste progesteronul. Acești progestogeni sunt cel mai adesea utilizați în contraceptivele hormonale și în terapia hormonală pentru menopauză, fie ca atare, fie în combinație cu estrogeni. 

Un studiu publicat recent de cercetătorii francezi este primul care asociază folosirea pe o perioadă extinsă a anumitor progestogeni și un risc crescut de a dezvolta tumori cerebrale numite meningiom intracranian, formă de meningiom care este responsabilă de apariția a 40% dintre tumorile primare ale sistemului nervos central, arată site-ul menționat. 

Deși este benignă, această tumoră care se dezvoltă din meninge, membranele care învelesc și protejează creierul și măduva spinării, ea poate avea un efect asupra acestor structuri, ea putând necesita îndepărtarea pe cale chirurgicală. 

Cercetătorii de la French National Agency for Medicines and Health Products Safety (ANSM) – agenția franceză pentru medicamente – au examinat datele de la 108366 de femei, dintre care 18.061 au avut o intervenție pe creier pentru ca medicii să le îndepărteze un meningiom intracranian între anii 2009 și 2018. Datele au fost extrase dintr-un registru național: French National Health Data System (SNDS). Cercetătorii au examinat asocierea dintre progestogenii selectați pentru studiu și incidența meningioamelor. 

După ce au ținut cont de potențialii factori ce ar fi putut influența rezultatele, cercetătorii au scos la iveală că utilizarea prelungită (pe o perioadă de un an sau peste un an) a injecției de 150 mg de acetat de medroxiprogesteron (Depo-Provera) a fost asociată cu un risc de 5,6 ori mai mare de a dezvolta meningiom intracranian care să necesite intervenție chirurgicală.

Iar utilizarea prelungită de 5 mg de medrogestone (Colprone) oral a fost asociată cu un risc de 4,1 mai mare de a dezvolta meningiom cerebral. Utilzarea pe o perioadă prelungită de 0.,125 mg/0,5 mg de promegestone (Surgestone) oral a avut un risc de 2,7 ori mai mare de a dezvolta meningiom cerebral. Nu s-a observat un astfel de risc asociat dacă persoanele au utilizat acești progestogeni pe o perioadă mai mică de un an. Mai multe datalii despre contraceptivele analizate în acest studiu găsiți aici


Notă autor:

Sursa foto: imagine generată cu inteligența artificială (IA) la 18 aprilie 2024, 12:20.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe