Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Pilula contraceptivă, asociată cu risc de depresie, mai ales la femeile tinere

de Florentina Ionescu - iun. 27 2023
Pilula contraceptivă, asociată cu risc de depresie, mai ales la femeile tinere

Un studiu nou a scos la iveală o asociere între administrarea contraceptivelor orale în combinație de hormoni și riscul de depresie, în special în rândul femeilor tinere.

Pilulă contraceptivă orală combinată, care conține estrogen și progestogen este folosită în SUA încă din anii 1960. Când este luată în mod corect, pilula contraceptivă combinată are o eficiență de peste 99% în prevenirea unei sarcini. 

Schimbărilee de dispoziție sunt un efect advers pe care îl resimt unele femei, atunci când iau contraceptive orale combinate. Medicamentele acestea le pot influența decizia de a începe sau de a continua să ia pilula, mai ales dacă femeile au un istoric medical de depresie. 

Un studiu nou realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia a utilizat o cohortă mare pentru a explora riscul de depresie asociat cu începutul folosirii pilulelor contraceptive combinate și cu efectul utilizării lor asupra depresiei, de-a lungul timpului, scrie New Atlas.

Folosind datele colectate din UK Biobank, cercetătorii au urmărit 264.557 de femei de la naștere până la menopauză. Datele au inclus și folosirea pilulelor contraceptive combinate, momentul la care femeile au fost diagnosticate prima dată cu depresie și momentul în care au avut primele simptome de depresie fără să primească un diagnostic. 

Cercetătorii au comparat femeile care foloseau contraceptive orale combinate cu cele care nu au luat niciodată astfel de medicamente și au analizat datele, pentru a estima riscul de depresie asociat în cazul tuturor femeilor. Au împărțit femeile în două grupe de vârstă: adolescente (cele care au început să ia pilule contraceptive înainte de vârsta de 20 de ani) și adulte (cele care au început să ia contraceptive combinate la vârsta de peste 20 de ani). 

Cercetătorii au descoperit că în timpul primilor doi ani de utilizare pilulelor contraceptive orale combinate, a existat o rată crescută a depresiei, în comparație cu femeile care nu au folosit niciodată anticoncepționale combinate. 

Datele au arătat că femeile care au început să ia pilule contraceptive la adolescență au avut o incidență de 130% mai mare de simptome depresive. În cazul femeilor adulte, creșterea a fost de 92%. 

Totuși, cercetătorii spun că procentajul mare observat în cazul adolescentelor ar putea fi atribuit modificărilor hormonale de la pubertate. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe