Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Radioterapia, benefică în gliomul de grad înalt

de Dr. Mariana MINEA - aug. 18 2023
Radioterapia, benefică în gliomul de grad înalt

Regimurile scurte hipofracţionate de radioterapie îmbunătăţesc calitatea vieţii în cazul pacienţilor cu gliom de grad înalt cu prognostic rezervat.

 Este rezultatul unui studiu efectuat în India, la Spitalul Memorial, care a fost publicat în Clinical Oncology. Glioamele de grad înalt reprezintă un grup heterogen de tumori maligne cerebrale.

Radioterapia hipofracţionată presupune administrarea a doze mai puţine, dar mai mari (de peste 2 Gray) de radioterapie. Abordarea a devenit tot mai utilizată în diferite boli ce răspund la radioterapie, datorită beneficiilor, comparativ cu administrarea de doze mici, multiple.

Pacienţii au primit chestionare prin care să-și evalueze calitatea vieţii înainte și după tratament. Terapia, cu scop paliativ, a constat în administrarea unor doze de 35 Gray în 10 fracţiuni pe parcursul a două săptămâni. Procedura a fost repetată după o lună și apoi la intervale de câte trei luni, până la decesul pacientului sau până la momentul înregistrării progresiei bolii. Astfel, s-a demonstrat o atenuare a dispneei, a oboselii și a insomniei.

De asemenea, a fost observată o îmbunătăţire clinică și statistică a funcţiei motorii. Dintre cei 55 de pacienţi, 49 au ajuns la finalul tratamentului, iar 42 au completat chestionarul. Mediana perioadei fără progresie a bolii a fost de 8,4 luni, iar mediana supravieţuirii generale a fost de 10,5 luni.

Studiul este limitat, deoarece a implicat un singur centru și nu a avut un grup de control. O altă rezervă ţine de faptul că tot mai puţini pacienţi au completat chestionarul odată cu trecerea timpului și că este posibil ca uneori acestea să fi fost completate de îngrijitori, punând sub semnul întrebării veridicitatea răspunsurilor.

În imagine: pacientă în timpul unei de ședințe de radioterapie pentru tumoră cerebrală (sursa: Shutterstock)


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/994699

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe