Un studiu recent arată că toate tipurile de contraceptive hormonale pot crește riscul de a dezvolta cancer mamar.
Pilulele contraceptive care conțin doar progesteron sunt o formă frecvent întâlnită a contraceptivelor hormonale, însă cunoștințele cu privire la asocierea lor cu cancerul mamar erau limitate până acum. Într-un studiu nou, cercetătorii de peste hotare au investigat asocierea corelația dintre utilizarea contraceptivelor hormonale și riscul de a face cancer de sân.
La fel ca în cazul pilulelor contraceptive ce conțin o combinație de hormoni, cercetătorii au descoperit că acele contraceptive care conțin doar progesteron au un risc ușor mai mare de cancer mamar. Studiul care arată aceste concluzii a fost publicat în PLOS Medicine, scrie www.medicalnewstoday.com.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat dosarele medicale dintr-o bază de date a medicilor primari din Marea Britanie. Ei au inclus date de la 9.498 de femei cu vârsta sub 50 de ani cu cancer mamar și 18.171 de femei fără cancer mamar.
În total, 44% dintre femeile cu cancer mamar și 39% dintre cele fără cancer mamar au avut o prescripție medicală pentru contraceptive hormonale. Aproape jumătate dintre aceste pilule erau preparate doar pe bază de progesteron.
În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că utilizarea pilulelor contraceptive cu combinație de hormoni a crescut riscul de cancer mamar cu până la 23%. Ei au mai descoperit și că pilulele contraceptive ce conțineau doar progesteron au crescut riscul de cancer mamar cu până la 29%.
Alte formule contraceptive doar pe bază de progesteron, inclusiv cele injectabile, dispozitivele implantabile, dispozitivele intrauterine au crescut riscul de cancer de sân cu până la 18%, 28% și, respectiv, 21%, se arată în concluziile studiului.
Cercetătorii au adăugat că cinci ani de utilizare a contraceptivelor hormonale orale a fost o perioadă asociată cu incidența cancerului de sân în cazul a 8 cazuri la 100.000 de utilizatori, cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, iar o incidență de 265 de persoane la 100.000 de utilizatori de contracpetive, cu vârsta între 35-39 de ani.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe