Newsflash
Știri

ANMDMR face precizări despre acetatul de clormadinonă și acetatul de nomegestrol

de Florentina Ionescu - dec. 13 2022
ANMDMR face precizări despre acetatul de clormadinonă și acetatul de nomegestrol

ANMDMR face precizări despre acetatul de clormadinonă și acetatul de nomegestrol

În privința acetatului de clormadinonă și acetatului de nomegestrol ANMDMR spune că trebuie luate măsuri de reducere la minimum a riscului de apariție a meningiomului. 

medicamente

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, companiile Gedeon Richter Plc. și Theramex Ireland Limited (prin reprezentanța locală Teva Pharmaceuticals S.R.L.) doresc să îi informeze pe profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la acetatul de clormadinonă și acetatul de nomegestrol, potrivit site-ului ANMDMR:

  • Medicamentele care conțin acetat de clormadinonă (5-10 mg/comprimat) sau acetat de nomegestrol (3,75-5 mg/comprimat) sunt indicate numai în cazul în care alte intervenții sunt considerate inadecvate. Tratamentul trebuie limitat la cea mai mică doză eficace și la cea mai scurtă durată posibilă.
  • Există un risc crescut de apariție a meningiomului (unic sau multiplu) după utilizarea acetatului de clormadinonă sau acetatului de nomegestrol, în special la administrarea în doze mari, pentru perioade lungi de timp. Riscul crește cu dozele cumulative.
  • Administrarea medicamentelor care conțin acetat de clormadinonă sau acetat de nomegestrol este contraindicată la pacienții cu meningiom sau cu antecedente de meningiom.
  • Pacienții trebuie monitorizați pentru apariția meningiomului, conform practicii clinice.
  • Dacă un pacient tratat cu acetat de clormadinonă sau acetat de nomegestrol este diagnosticat cu meningiom, tratamentul trebuie întrerupt definitiv.

Informații suplimentare despre acetatul de clormadinonă și acetatul de nomegestrol

Medicamentele aprobate la nivel național și formularea indicațiilor diferă între țările aparținând Uniunii Europene. Administrarea de doze mici de acetat de clormadinonă sau acetat de nomegestrol în asociere cu un estrogen este indicată în scopul contracepției hormonale.

Meningiomul este o tumoră rară, cel mai frecvent benignă, care se formează din meninge. Semnele și simptomele clinice ale meningiomului pot fi nespecifice și pot include tulburări de vedere, pierdere a auzului sau senzație de zgomote în urechi, pierdere a mirosului, cefalee care se agravează în timp, pierderi de memorie, convulsii sau slăbiciune la nivelul extremităților.

S-a observat recent o asociere dependentă de doza cumulativă între acetatul de clormadinonă sau acetatul de nomegestrol și meningiom (1;2), în cadrul rezultatelor provenite din două studii epidemiologice de cohortă franceze.

Aceste studii s-au bazat pe date provenite de la Casa de asigurări medicale franceză (CNAM) și au inclus o populație de 828.499 pacienți pentru acetat de clormadinonă și 1.060.779 pacienți pentru acetat de nomegestrol.

Incidența meningiomului tratat prin intervenție chirurgicală sau cu radioterapie a fost comparată între femeile expuse la doze mari de acetat de clormadinonă (doză cumulativă > 360 mg) sau la doze mari de acetat de nomegestrol (doză cumulativă >150 mg) și femeile care au fost puțin expuse la acetat de clormadinonă (doză cumulativă ≤360 mg) sau acetat de nomegestrol (doză cumulativă ≤ 150 mg).

Rezultatele pentru acetat de clormadinonă:

clormadinona

De exemplu, o doză cumulativă de 1,44 g poate corespunde unui tratament cu 10 mg/zi, pentru aproximativ 5 luni de tratament.

Rezultatele pentru acetat de nomegestrol: 

nomegestrol

De exemplu, o doză cumulativă de 1,2 g poate corespunde unui tratament cu 5 mg/zi timp de 14 zile în fiecare lună, pentru aproximativ 18 luni de tratament.

Având în vedere aceste date, tratamentul cu acetat de clormadinonă în doze mari sau acetat de nomegestrol în doze mari trebuie limitat la situațiile în care alte intervenții sunt considerate inadecvate. Tratamentul trebuie limitat la cea mai mică doză eficace și la cea mai scurtă durată posibilă.

Riscul de apariție a meningiomului crește cu dozele cumulative

Nu s-a identificat nicio problemă nouă legată de siguranță cu privire la riscul de apariție a meningiomului asociat cu utilizarea de contraceptive care conțin acetat de clormadinonă în doză mică (2 mg) sau acetat de nomegestrol în doză mică (2,5 mg).

Cu toate acestea, deoarece riscul de apariție a meningiomului crește cu dozele cumulative pentru medicamentele care conțin acetat de clormadinonă sau acetat de nomegestrol, administrarea acestor medicamente în doze mici este contraindicată la pacienții cu meningiom sau antecedente de meningiom, iar tratamentul trebuie întrerupt definitiv în cazul apariției semnelor și simptomelor de meningiom. 

Referințe bibliografice: 

1. Nguyen P et al. (2021) - EPI-PHARE - Groupement d’intérêt scientifique (GIS) ANSM-CNAM
“Utilisation prolongée de l’acétate de chlormadinone et risque de méningiome intracrânien: une étude de cohorte à partir des données du SNDS”. Disponibil pe: https://www.epiphare.fr/app/uploads/2021/04/epi-phare_rapport_acetate_chlormadinone_avril-2021-1.pdf 

2. Nguyen P et al. (2021) - EPI-PHARE - Groupement d’intérêt scientifique (GIS) ANSM-CNAM
“Utilisation prolongée de l’acétate de nomégestrol et risque de méningiome intracrânien: une étude de cohorte à partir des données du SNDS”. Disponibil pe: https://www.epiphare.fr/app/uploads/2021/04/epi-phare_rapport_acetate_nomegetrol_avril-2021.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe