Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

EMA anunță modificări ale utilizării antibioticului azitromicină

de Florentina Ionescu - iun. 5 2025
EMA anunță modificări ale utilizării antibioticului azitromicină

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente a recomandat mai multe modificări ale modului în care este utilizat antibioticul azitromicină în UE, inclusiv eliminarea unor indicații.

Aceste recomandări vizează optimizarea utilizării acestui antibiotic comun și minimizarea dezvoltării rezistenței antimicrobiene – capacitatea microorganismelor de a deveni rezistente la antimicrobiene, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) publicat recent pe site-ul anm.ro

Azitromicina a fost utilizată, timp de mai multe decenii, pentru a trata o gamă largă de boli infecțioase, atât la copii, cât și la adulți. Este inclusă în lista medicamentelor esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ceea ce subliniază importanța acesteia pentru sănătatea publică. 

Antibiotic cu risc mai mare de a genera rezistență antimicrobiană

Cu toate acestea, azitromicina este clasificată, tot de către OMS, drept antibiotic cu risc mai mare de a genera rezistență antimicrobiană și este inclusă în categoria de monitorizare a OMS (clasificarea AWaRe). Datele arată că rezistența antimicrobiană la acest antibiotic a crescut, în ultimii ani.

Medicamentele din categoria „Monitorizare” a OMS trebui prioritizate ca ținte-cheie pentru utilizare prudentă și monitorizare. Cu toate acestea, datele referitoare la consumul acestora indică o utilizare crescută, în ultimii ani, a medicamentelor care conțin azitromicină. Un studiu recent solicitat de EMA, realizat de DARWIN EU, a evidențiat o utilizare pe scară largă a acestui antibiotic, în întreaga UE, atât la adulți, cât și la copii. c

CHMP a reevaluat beneficiile și riscurile medicamentelor care conțin azitromicină

Pentru a promova o utilizare mai rațională a acestui antibiotic, pe baza dovezilor actuale, și pentru a-i menține eficacitatea, CHMP a reevaluat beneficiile și riscurile medicamentelor care conțin azitromicină, administrate oral sau sub forma unei perfuzii (prin picurare într-o venă), pentru diversele utilizări autorizate. 

Comitetul a analizat toate datele disponibile, inclusiv rezultate ale studiilor clinice, informații privind rezistența microorganismelor patogene relevante pentru indicațiile aprobate în UE, o evaluare a riscurilor privind probabilitatea dezvoltării rezistenței în timpul tratamentului, precum și recomandările din ghidurile actuale de tratament, naționale și europene. 

Utilizările care vor fi întrerupte

Comitetul (CHMP) a recomandat întreruperea utilizării azitromicinei administrate oral (autorizată, în prezent, într-un număr restrâns de state membre) pentru: 

• Acnee vulgară moderată (cunoscută și sub numele de acnee), o afecțiune în care porii epidermei sunt blocați prin acumularea în exces de sebum și celule epiteliale;

• eradicarea Helicobacter pylori, o bacterie care provoacă infecție la nivelul stomacului, care poate duce la inflamație cronică și ulcer;

• Prevenirea exacerbărilor (crizelor) astmului bronșic eozinofilic și noneozinofilic, două tipuri diferite de astm bronșic.

Comitetul a considerat că probele disponibile nu sunt suficiente pentru a susține eficacitatea azitromicinei în aceste indicații și, prin urmare, a ajuns la concluzia că beneficiile acesteia nu depășesc riscurile. 

CHMP a recomandat, de asemenea, introducerea unui avertisment în informațiile despre medicament ale medicamentelor, pentru a evidenția riscul de a dezvolta rezistență antimicrobiană. 

În comunicatul de presă al Agenției Europene pentru Medicamente se menționează și utilizările care trebuie clarificate și armonizate. Pe baza unei evaluări cuprinzătoare, CHMP a recomandat modificarea majorității utilizărilor autorizate ale medicamentelor care conțin azitromicină, administrate oral sau sub formă de perfuzie. Detalii despre aceste utilizări puteți găsi aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe