Newsflash
Internaționale

Probioticele ar putea să ajute în cazul puseurilor de gută

de Florentina Ionescu - apr. 12 2023
Probioticele ar putea să ajute în cazul puseurilor de gută

Cercetătorii studiază în prezent modul în care pastilele pe bază de probiotice ar putea să calmeze puseurile de gută.

Nu există un leac în prezent pentru gută. Însă cercetătorii de la Complutense University din Madrid au descoperit un probiotic specific care ajută la scăderea episoadelor de gură pe care o persoană le poate avea și numărul de medicamente asociate gutei pe care acești pacienți sunt nevoiți să le ia. 

probiotice
Fotografie de la Alicia Harper: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/scrisori-litere-alfabete-suprafa-a-de-lemn-7510940/

 

Chiar dacă nu există la momentul actual un leac pentru gută, doctorii tratează acești pacienți cu medicamente care ajută la prevenirea atacurilor de gută, precum și medicamente care tratează simptomele puseurilor, scrie Medical News Today.

Acum, cercetătorii de la  Complutense University din Madrid spun că au găsit o tulpină de probiotice care ajută la scăderea numărului episoadelor de gută pe care un pacient le are și care ar putea reduce nevoia de a se administra medicamente indicate în gută.

În plus, ei spun că probioticul a îmbunătățit anumiți parametri din sânge în cazul participanților la studiu, parametri asociați cu stresul oxidativ, cu afectarea ficatului și cu sindromul metabolic.

Acest studiu a fost recent publicat în jurnalul „Frontiers in Microbiology”.

L. salivarius, în atenția cercetătorilor 

În acest studiu, cercetătorii au examinat un anumit probiotic, numit Ligilactobacillus salivarius (L. salivarius). Acest probiotic este un tip de bacterie care trăiește în mod normal în tractul gastrointestinal.

Echipa de cercetători a evaluat diferite tulpini de L. salivarius, pentru a vedea care dintre ele a funcționat mai bine în metabolizarea unor metaboliți asociați cu purinele. Ei au raportat că L. salivarius CECT 30632 pare să fie cea mai eficientă tulpină pentru conversia acidului urci, a inozinei și a guanozinei.

În etapa următoare, cercetătorii au condus un trial clinic controlat și randomizat, care a implicat 30 de participanți cu hiperuricemie și cu istoric medical de episoade reurente de gută. La jumătate dintre participanții la studiu s-a administrat L. salivarius CECT 30632 pe o perioadă de 6 luni. Pentru cealaltă jumătate de participanți s-a administrat medicamentul allopurinol (folosit pentru managementul gutei) pe o perioadă de 6 luni. În urma analizei efectuate, echipa de cercetători a spus că persoanele cu gută la care s-a administrat probioticul L. salivarius CECT 30632 au avut o reducere semnificativă a numărului episoadelor de gută și a numărului dăților în care au folosit medicamente utilizate în tratamentul gutei.

În plus, persoanele care au utilizat acest probiotic au spus că au observat o îmbunătățire în ce privește anumiți parametri din sânge, asociați cu stresul oxidativ, cu afectarea hepatică și cu sindromul metabolic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe