Newsflash
Internaționale

Primul vaccin anti-COVID produs de Sanofi a fost autorizat

de Dorina Novac - nov. 11 2022
Primul vaccin anti-COVID produs de Sanofi a fost autorizat

EMA a anunţat că a aprobat utilizarea ca doză booster a unui vaccin anti-COVID de nouă generaţie, dezvoltat de compania franceză Sanofi şi partenerul său britanic GSK, împotriva variantei Beta.

Vaccinul a furnizat rezultate pozitive şi împotriva variantei Omicron în cadrul studiilor clinice, scrie Agerpres.

Sanofi

Acest vaccin, denumit VidPrevtyn Beta, va putea fi administrat ca doză booster acelor persoane de peste 18 ani care au primit deja schema primară de vaccinare, bazată pe alte seruri anti-COVID-19 autorizate pe piaţa europeană, precum vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi cele cu vector viral dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat.

Citește și: Sanofi: vaccinul gripal tetravalent, disponibil în farmaciile din țară

Potrivit sursei citate, vaccinul autorizat joi de EMA are la bază proteine obţinute în laborator de Sanofi şi un ingredient adjuvant furnizat de GSK, care creşte reacţia imunitară.

Vaccinul Sanofi-GSK conţine proteine aflate la suprafaţa variantei Beta a noului coronavirus, ce a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud la jumătatea anului 2020 şi care a fost înlocuită apoi în 2021 de varianta Delta şi, ulterior, de varianta Omicron.

După analizarea rezultatelor furnizate de studiile clinice, EMA a anunţat că o doză booster de VidPrevtyn Beta este cel puţin la fel de eficientă ca o doză a vaccinului Pfizer-BioNTech în ceea ce priveşte restaurarea protecţiei împotriva COVID-19.

Cercetările pentru un vaccin anti-COVID-19 întreprinse de Sanofi şi GSK, doi dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, au fost amânate de mai multe ori.

Vaccinul lor candidat din prima generaţie nu a produs nivelul dorit de protecţie la persoanele vârstnice, în 2020. Apoi, cei doi parteneri s-au orientat spre combaterea variantei Beta a noului coronavirus, o decizie care a necesitat cercetări suplimentare ce au durat mai multe luni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe