Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prima zi din octombrie marchează ziua urticariei

de Florentina Ionescu - sept. 28 2023
Prima zi din octombrie marchează ziua urticariei

Ziua internațională a urticariei este marcată în întreaga lume, dar și în România, la 1 octombrie.

Urticaria Day 2023 este un eveniment promovat de URTICARIA NETWORK E.V. (UNEV), progamul UCARE (menit să crească gradul de conștientizare asupra urticariei) și de multe alte organizații internaționale dedicate îmbunătățirii vieții pacienților cu urticarie. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică sprijină această acțiune, ca de fiecare dată, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Anul acesta, Ziua urticariei se desfășoară sub sloganul „Acces la îngrijiri de sănătate” și reprezintă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare privind urticaria la nivel mondial, de a sprijini îmbunătățirea vieții pacienților, de a actualiza cunoștințele profesioniștilor și de a informa mass-media și publicul larg. Conceptul se bazează pe următoarele principii privind îngrijirea pacienților cu urticarie:

1. să fie universale și accesibile tuturor;

2. să fie imediate și adecvate;

3. să fie comprehensive, luând în calcul toate aspectele de sănătate, inclusiv sănătatea mintală și comorbiditățile asociate;

4. să fie accesibile financiar;

5. să fie incluzive, asigurând sprijinul grupurilor locale de pacienți.

„Este important să discutăm despre urticaria cronică, deoarece afectează tot mai multe persoane, în special de sex feminin, având o prevalență la nivel mondial între 3% - 4% la adulți și de 2% la copii”, se arată în comunicatul de presă. 

Simptomele urticariei cronice sunt recurente, manifestate prin erupții cutanate intens pruriginoase asociate cu angioedem în 40% dintre cazuri, având un impact profund asupra calității vieții pacienților. Acestea au o durată de peste șase săptămâni și persistă, în medie, între doi și cinci ani, dar la unul din trei cazuri durata poate fi și mai mare. 

Cauzele urticariei cronice spontane sunt tot bine descifrate, fiind legate de mecanisme de autoalergie sau autoimune. Simptomele de urticarie sunt agravate de o serie de factori specifici care cuprind: medicamente (de exemplu, antiinflamatoare nesteroidiene, terapia hormonală), infecții, reacții alergice, stres emoțional, alcool și unele obiceiuri alimentare (de exemplu, alimente condimentate). 

Principalele comorbidități ale urticariei cronice sunt bolile atopice (incluzând bolile alergice IgE-mediate și dermatita atopică), autoimune (artrită reumatoidă, lupus, tiroidită, vitiligo) și psihiatrice (depresie). 

În România, prin implicarea societăților medicale de profil și buna colaborare cu autoritățile din domeniu, pacienții cu urticarie cronică spontană au acces gratuit la terapiile specifice de ultimă oră, inclusiv terapia biologică, ceea ce contribuie semnificativ la ameliorarea calității vieții acestora.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe