Newsflash
Cultură

Preţioasa moștenire a Satului de la Șosea

de Dr. Raluca BULEA - mai 26 2023
Preţioasa moștenire a Satului de la Șosea

Muzeul Satului propune câteva expoziţii vernisate recent, care pot fi vizitate până la jumătatea lunii iunie.

De 87 de ani, atât bucureștenii, cât și cei aflaţi în trecere își găsesc un motiv de popas și un loc de reculegere și regăsire pe aleile Muzeului Satului. Bine cunoscutul locaș de tradiţie și cultură a fost inaugurat în miez de Florar, în 1936, la iniţiativa și sub organizarea lui Dimitrie Gusti.
 

Zilele Muzeului Satului, desfășurate și anul acesta în perioada 10-17 mai, au împletit omagierea moștenirii culturale a satului românesc cu gesturile de mulţumire faţă de cei care au participat, în îndelungata sa existenţă, la întărirea și extinderea muzeului. Pe parcursul unei săptămâni, publicul s-a bucurat de numeroase momente artistice, de vizite ale comunităţilor ale căror case de patrimoniu se regăsesc azi pe uliţele satului-muzeu și de lansări de importante volume de cercetare etnografică. În același timp, au fost vernisate câteva interesante expoziţii, ce rămân deschise pentru public până în prima jumătate a lunii iunie.

 

Omagiu fondatorilor
 

Sala H.H. Stahl găzduiește un omagiu adus celui care și-a împletit întreaga existenţă de viaţa și activitatea muzeului prin expoziţia „120 de ani de la nașterea lui Gheorghe Focșa”. Prin documente de arhivă, fotografii și scrisori, diplome și medalii, dar și prin obiecte personale este recreat universul profesional și intelectual al acestui discipol al lui Dimitrie Gusti.  

Acestuia îi datorăm salvarea muzeului după anul 1947, precum și continuarea muncii de conservare, restaurare și cercetare a fondatorului. Și poate cel mai surprinzător fapt pe care îl (re)descoperim este că Gheorghe Focșa (1903-1995), după ce a fost director al muzeului timp de trei decenii, a ales să rămână aici și după trecerea la cele veșnice. Mormântul său se află lângă biserica istorică maramureșeană din Dragomirești.

Moștenirea culturală tradiţională a poporului român a fost adusă în atenţia vizitatorilor prin expoziţiile „Cămașa cu altiţă în patrimoniul UNESCO” și „Lăzi de zestre din patrimoniul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti”.  Cele două reunesc piese extrem de vechi și valoroase, care sunt însoţite de o documentare știinţifică riguroasă. Aceasta sporește experienţa privitorului, ajutându-l să înţeleagă mai bine semnificaţia nu doar a obiectelor în sine, ci a unui întreg construct social și a tradiţiilor legate de aceste obiecte.

Nu în ultimul rând, echipa de azi a Muzeului Satului a dorit să mulţumească tuturor celor care, cu generozitate, au oferit muzeului, de-a lungul timpului, piese importante, indiferent de dimensiunea lor. Expoziţia „Ziua Donatorilor” spune povești ale câtorva dintre aceste obiecte, precum și pe cele ale oamenilor care le-au dăruit, întărind astfel valoarea gestului făcut.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe