Newsflash
Cultură

Rădăcinile neamului românesc

de Dr. Raluca BULEA - iun. 4 2021
Rădăcinile neamului românesc

În inima Capitalei există un loc care ne poate readuce echilibrul minţii și sufletului, atunci când simţim nevoia unui răgaz de tihnă și de meditaţie.

Muzeul Satului a sărbătorit luna trecută împlinirea a 85 de ani de când, la 10 mai 1936, a fost inaugurat de renumitul sociolog Dimitrie Gusti, în prezenţa regelui Carol al II-lea și a altor oficialităţi ale vremii. Vrând să sublinieze strânsa legătură dintre Muzeu, care adăpostește ce e mai profund și mai autentic în sufletul ţăranului român, și Casa Regală a acestei ţări, evenimentele înscrise anul acesta pe agenda „Zilelor Muzeului Satului” (10-17 mai 2021) au stat sub genericul „Muzeul și Regalitatea”. Cea de-a doua dată este legată tot de anul 1936, când, la o săptămână de la inaugurarea oficială, în cadru restrâns, Muzeul își deschidea larg porţile și pentru vizitatorii obișnuiţi, cei care, de atunci încoace, nu au încetat să îi treacă pragul și să îi confirme constant raţiunea de a exista.

100 de ani de la nașterea Regelui

        Pe durata întregii săptămâni aniversare au avut loc lansări de carte, conferinţe și recitaluri folclorice, concomitent cu inaugurarea unei noi gospodării-monument și cu vernisarea a două expoziţii speciale, ce așteaptă oaspeţi până la finalul lunii iulie.

        Expoziţia „Muzeul Satului și Regalitatea”, organizată în sala H.H. Stahl, are în centru amintirea Regelui Mihai la 100 de ani de la nașterea sa, printr-o serie de fotografii din arhiva Casei Regale, dar și prin obiecte personale, care să contureze ceva din personalitatea și obiceiurile fostului suveran, în diferite etape din viaţa sa. În plus, au fost expuse, din arhiva muzeului, documente și imagini ale momentului memorabil de la 10 mai 1936 – inaugurarea venerabilei instituţii muzeale.

Incursiune în „Satul Regal”

        În sălile alăturate putem face o incursiune în „Satul Regal”. Această inedită expoziţie, ce ar fi trebuit să se găsească în Sala Gheorghe Focșa (avariată de o inundaţie chiar în dimineaţa vernisajului), propune un parcurs interesant, printre câteva dintre costumele de patrimoniu din Muzeu, foarte vechi și autentice, regăsindu-se și felul (ilustrat prin fotografii de epocă) în care Reginele și Prinţesele României au știut să se apropie de portul popular, promovându-l și cinstindu-l, însușindu-și astfel ceva din simplitatea ţărăncilor care coseau straiele. În plus, sunt prezentate și câteva piese care aparţin Casei Regale, costume care au fost purtate de Regina Mamă Elena în perioada interbelică.

Expo Satul Regal (2)

       Nu în ultimul rând, plimbarea prin muzeu trebuie să ne poarte pașii la reperele bine cunoscute, dar trebuie să ne ducă și în Satul Nou, acolo unde a fost deschisă, la 17 mai a.c., gospodăria preotului din Spermezeu, jud. Bistriţa-Năsăud (mijlocul sec. XX). Acum restaurată, aceasta a fost donată muzeului de nepotul fostului proprietar, devenit astăzi PS Episcop Macarie al Europei de Nord. Acesta este un alt exemplu despre cum în existenţa satului de odinioară existau prea puţine diferenţe esenţiale legate de modul de viaţă, chiar și atunci când era vorba despre „notabilii” unei comunităţi.

Casa Spermezeu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe