Cea de-a unsprezecea ediţie a Art Safari ne prilejuiește apropierea de un reprezentant valoros al artei naţionale din prima parte a secolului XX, Ion Theodorescu-Sion (1882-1939).
Beneficiind și de această dată de frumosul parteneriat cu Muzeul Municipiului București (MMB) și a sa pinacotecă, expoziţia „Ion Theodorescu-Sion – O viaţă de poveste” este curatoriată de Elena Olariu, director adjunct al MMB, și ne introduce într-un univers plin de culoare și vivacitate.
Format la început de secol, întâi la Școala de Belle Arte din București și apoi la Academia de Arte Frumoase din Paris, artistul a fost întreaga viaţă condus de dorinţa de a experimenta noi mijloace de exprimare plastică. Pe acestea le regăsim cu ușurinţă și pe simezele expoziţiei actuale. Dincolo de diversitatea tematică, paleta stilistică a pictorului este surprinzătoare, căci a experimentat, între altele, impresionismul, pointilismul, divizionismul, postimpresionismul și realismul.
În cadrul scenografic cu care ne-am obișnuit de anul trecut, în care iluminatul accentuat al tablourilor contrastează cu semiobscuritatea din restul spaţiului expoziţional, ajutându-ne să ne scufundăm mental în spaţiul redat pe pânză, întâlnirea cu arta lui Ion Theodorescu-Sion ne provoacă emoţii puternice. Astfel, trecem încet de la o lucrare la alta, savurând în tihnă fiecare moment.
Pornim la drum prin „Lumea urbană și experimente artistice”, care ne poartă printre case și prin grădini, în care surprindem delicate portrete feminine, încărcate de sensibilitate. Alături de doamne întâlnim multe flori, pictorul fiind și un mare iubitor al naturilor statice. Putem admira, de asemenea, o serie de autoportrete în care exerciţiile artistice se îmbină cu introspecţia și autocunoașterea.
O altă zonă pe care Ion Theodorescu-Sion a explorat-o intens și în variate stiluri de reprezentare este universul rural, cu întreaga sa simbolistică de arhetipuri ale începuturilor. Ne vom regăsi cu ușurinţă în „Lumea satului. Pictura cu specific românesc”, cea de-a doua secţiune a expoziţiei, printre portrete de ţărani, lucrări despre munca ogorului și serbările ce marcau trecerea anotimpurilor.
Îl vedem mai apoi pe pictorul-soldat, alături de colegii artiști care au fost mobilizaţi pe front în Primul Război Mondial. Pentru ca apoi să redea și artistic imagini ale zilelor de restriște, care au fost reunite în secţiunea „Războiul Reîntregirii Naţionale”, alături de uniforme, arme și decoraţii de epocă. La finalul traseului, îl descoperim pe artistul cosmopolit, căci în „Fascinaţia Dunării și a mării” trece de plaiurile natale, mergând și spre alte meleaguri scăldate de ape albastre și mângâiate de soarele meridional.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe