Newsflash
Cultură

Pictura spaniolă, în vizită la București

de Dr. Raluca BULEA - apr. 7 2023
Pictura spaniolă, în vizită la București

Pavilionul Art Safari le oferă vizitatorilor, până la 14 mai a.c., o colecţie de pictură spaniolă.

Ediţia curentă prezintă la București, în cadrul expoziţiei „Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariţia Impresionismului”, creaţii de pictură și grafică provenind din Colecţia Pedrera Martínez, din orașul Orihuela, provincia Alicante (Spania), precum și din colecţia Muzeului Diecezan din Barcelona.

Joaquin Sorolla - Odalisca
Joaquín Sorolla – Odaliscă

Povestea impresionantei colecţii private este legată de viaţa unuia dintre cetăţenii de seamă din Orihuela, Antonio Pedrera Soler (1925-2013), care a devenit, dintr-un sărman orfan de război, unul dintre cei mai însemnaţi oameni de afaceri din regiune. Dincolo de preocupările sale profesionale, Pedrera a înţeles să clădească ceva și mai durabil, care va rămâne mereu legat de numele său: o colecţie de artă și un spaţiu în care arta să fie la ea acasă. Colecţiile sale pot fi vizitate de publicul larg, și, din când în când, pleacă la drum prin lume, spre bucuria altor oameni, din locuri mai îndepărtate.

Parcursul expoziţional de la Art Safari a fost organizat sub atenta privire a curatoarei Helena Alonso în patru secţiuni. Acestea se deschid cu „Orientalismul”, unde regăsim ambianţa care i-a fascinat și pe artiștii români, dominată de bazare și moschei, de turbane și șalvari, provenite, de această dată, de pe malul sudic al Mediteranei, în special de pe meleaguri marocane. Soarele puternic și exotismul personajelor și al așezărilor este frecvent reprezentat pe pânză de pictori precum Mariano Fortuny, Raimundo de Madrazo, José Benlliure.

Tablouri cu odalisce și peisaje marine

O altă categorie de lucrări sunt cele în care atmosfera orientală a fost recreată în studio. Joaquín Sorolla ori Joaquín Agrasot au creat, astfel, celebre tablouri cu odalisce, mult apreciate de colecţionari în epocă. Este, de asemenea, interesant de observat cum, pentru pictorii spanioli, până și Veneţia avea un aer oriental, probabil datorită influenţelor bizantine în arhitectură și legăturilor sale istorice cu estul Mediteranei. În același mod au fost interesaţi și de elementele maure ale orașelor andaluze, Granada și Sevilia.

M. Garcia Rodriguez - Curte in Sevilia
M. Garcia Rodriguez - Curte în Sevilia

„Lumina mediteraneeană” este o altă temă predilectă, redată în special în peisaje marine. Dar și în alte lucrări al căror subiect principal este lumina surprinsă în toată splendoarea sa multicoloră, specifică momentelor diferite ale zilei. Traseul continuă cu o serie de portrete, în secţiunea „Marii maeștri ai portretelor”, în care se distinge din nou Sorolla.

A. Reyna Manescau - Peisaj venetian
A. Reyna Manescau - Peisaj venețian

Parcursul se încheie cu o amplă selecţie de „Scene de gen și scene religioase spaniole”. În ele regăsim fervoarea religioasă frecvent întâlnită în Peninsula Iberică, dar și elemente specifice acestui spaţiu cultural și geografic, legate de obiceiuri și vestimentaţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe