Pentru a transforma ideile în realitate, tinerii inovatori au nevoie de mentori, de oameni-cheie din mai multe domenii. Programul Hubvantage le vine în ajutor.
Finalul anului 2024 a însemnat pentru mine, printre altele, ocazia de a vedea „ce se mai poartă” în materie de start-upuri și programe de accelerare. Impact Hub din București a găzduit în decembrie un eveniment deosebit de important („Hubvantage HealthTech Startups Map & Mixer / Bucharest edition”), în cadrul căruia a fost lansată cea de-a patra hartă a start-upurilor din Sănătate din țara noastră.
Noutatea acestei ediții? Pe „hartă” au fost incluse și câteva start-upuri din Republica Moldova. Mai multe despre semnificația jucătorilor – vechi sau noi – din ecosistemul start-upurilor medicale din România am aflat de la dr. Ion Gheorghe Petrovai, director de Inovație și cofondator al FreshBlood. Pe larg despre harta start-upurilor puteți citi în acest dosar dedicat inovației în medicină.
Tinerii cu idei, care vor să schimbe paradigma în medicină prin start-upurile lor, trebuie să știe că pot beneficia prin programul Hubvantage de mentorat, de susținere, de punerea în legătură cu oameni-cheie din acest ecosistem. Am stat de vorbă cu Adriana Dunca, project manager la FreshBlood, despre Hubvantage și condițiile care trebuie îndeplinite.
FreshBlood este o organizație nonguvernamentală care se adresează start-upurilor la nivel național și care sprijină inovația în Sănătate, prin facilitarea legăturilor între inovatori și oamenii de care aceștia au nevoie.
„Încă de la lansarea programul Hubvantage, în 2022, am pornit de la ideea de a susține start-upurile în funcție de nevoile lor. O parte esențială a programului este maparea nevoilor start-upurilor și punerea lor în legatură cu mentorii care îi pot ghida [pe tinerii inovatori] pe nevoile lor specifice. Programul se adresează start-upurilor early stage (aflate foarte la început – n.red.), care au minimum doi fondatori”, a declarat Adriana Dunca pentru „Viața Medicală”.
La ediția din 2024 a Hubvantage, reprezentanți ai celor trei organizații care organizează programul (FreshBlood, Hive și Activize) au participat la o primă discuție cu start-upurile și au făcut ceea ce se numește needs assessment, adică evaluarea nevoilor. „Pornind de aici, am reușit să oferim mentorat specific pentru nevoile lor. Nu ne-am gândit noi ce nevoi ar avea start-upurile, ci am mers direct și i-am întrebat [pe cei din echipe] ce nevoi imediate au. După aceea am decis care dintre mentorii și specialiștii din baza noastră de date sunt cei mai potriviți pentru a-i ajuta”, a subliniat interlocutoarea mea.
Prin intermediul programului Hubvantage „am reușit să oferim mentorat specific pentru nevoile start-upurilor. Pe lângă acest lucru, în 2023 ne-am dat seama că ei [inovatorii] au foarte mare nevoie, pe lângă mentori, de contacte de la key people, adică stakeholderi relevanți din domeniul sănătății. Multe start-upuri ajung la un nivel unde au nevoie de legături – ori în spitale, ori în diferite instituții, ori de la cineva mai avansat –, iar acești key people nu sunt tot timpul în programul nostru de mentorat, dar au 20 de minute sau o oră ca să ofere start-upurilor ajutor specific”, a subliniat Adriana Dunca.
Având această imagine clar definită, FreshBlood a organizat în 2024 două sesiuni de mix & match cu persoane-cheie, în care a pus în contact start-upurile cu acele persoane cu expertiză în domeniul de care tinerii inovatori aveau nevoie.
În 2024, în programul Hubvantag au fost înscrise următoarele start-upuri: AIDE, Alter Medico, BRINOS, Calmly, DataSweep, Delphi, Dr Online, Eldie, Elpida Research Inc, EZ Practice, HeroDoc (din Republica Moldova), LabTracker, OptiCare.app, Spatialice, Stride Day, Syndical, Visenna.
„Am avut o listă de invitați speciali, aleși în mod specific de noi, care se potriveau cu nevoile start-upurilor. I-am pus astfel în contact, iar ei au făcut un fel de speed dating” – așa mi-a descris Adriana Dunca sesiunile de „mix & match” la care au participat acești tineri.
„I-am pus să discute între ei 15 minute și s-au rotit. Au avut o listă [de persoane-cheie]. Acestea au avut la dispoziție o oră sau o oră și jumătate, în funcție de cât timp au putut să rămână la aceste întâlniri. Start-upurile au avut între două și patru discuții – chiar șase discuții – cu persoane foarte relevante pentru ei.”
Evenimentul de la București le-a permis reprezentanților FreshBlood să discute pe larg cu cei prezenți, dintre cei care au fondat start-upuri ce fac parte din Hubvantage.
„Am cerut feedback de la reprezentanții start-upurilor și ne-au zis că i-a ajutat foarte mult faptul că au primit niște informații foarte valoroase și că au ajuns la niște contacte foarte utile pentru ei.” Din acest motiv, Adriana Dunca își propune să păstreze și în 2025 componenta de „mix & match”, facilitând astfel de întâlniri între tineri și experți/oameni-cheie, la fel ca la evenimentele din anul care tocmai s-a încheiat.
În opinia sa, start-upurile care se înscriu în programul Hubvantage au numeroase beneficii: „Noi am reușit să construim o comunitate de oameni care ajută oameni. Spuneam astăzi că în spatele fiecărui fondator de start-up este, de fapt, o persoană care pleacă de la o problemă personală. Sau de la o problemă care are o miză personală”. Atât mentorii din Hubvantage, cât și cei înscriși în program au această parte umană.
„Astfel, noi facem matching și între oameni care-și doresc să se ajute și să ajute pe alții, cât și între cei care vor să primească informația. Ca start-up, dacă nu ești deschis să asculți recomandarea mentorilor și să implementezi ce ți se spune, informațiile astea pot să treacă pe lângă tine. Reușind să discutăm și să colaborăm foarte deschis cu start-upurile, ne asigurăm că informația pe care o primesc tinerii inovatori este foarte bine primită”, a punctat project managerul.
Aceasta a amintit, totodată, că și acei key people cu care interacționează start-upurile înscrise în programul Hubvantage sunt aleși specific pentru ele: „Asta este ceea ce ne diferențiază pe noi de restul programelor”.
Start-upurile din domeniul Sănătății care vor să se înscrie în programul Hubvantage al celor de la FreshBlood trebuie să fie early stage, să aibă până în trei ani de existență, a mai explicat Adriana Dunca: „În fiecare an publicăm criteriile de eligibilitate pe pagina dedicată programului Hubvantage: freshblood.ro/hubvantage.
Multe start-upuri ajung la un nivel unde au nevoie de legături – ori în spitale, ori în diferite instituții, ori de la cineva mai avansat. (Adriana Dunca, project manager)
Ne dorim să lansăm Hubvantage 2025, cel mai probabil, la începutul lunii martie. În general, până acum, criteriile au fost: start-upul să aibă cel puțin doi fondatori; să fie cu focus pe MedTech sau Digital Health; să aibă minimum un an experiență. În rest, oamenii să fie deschiși, să vrea să colaboreze. Noi îi așteptăm cu drag!”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe