Newsflash
Dosar Hi-tech & Gadgets

Noutăți pe harta start-upurilor din Sănătate

de Florentina Ionescu - feb. 26 2025
Noutăți pe harta start-upurilor din Sănătate

A patra ediție a hărții ce include unii dintre cei mai importanți jucători din ecosistemul start-upurilor de sănătate din țara noastră a fost publicitată în luna decembrie.

Director de inovație și cofondator al FreshBlood (1), dr. Ion Gheorghe Petrovai a susținut o amplă prezentare la finalul anului trecut, la București. Am stat de vorbă cu el, pe larg, despre harta start-upurilor din sănătate și, mai ales, despre interpretarea ei în contextul actual. Cu această ocazie am aflat cum au evoluat unii inovatori și ce fel de instrumente au creat pentru pacienți, aparținători și medici. 

În comparație cu peisajul din 2023, anul trecut au fost mai multe noutăți, în sensul că în ecosistemul start-upurilor medicale din România au apărut și jucători noi. Astfel, inițiatorii au inclus – deloc întâmplător – pe harta din 2024 și câteva start-upuri din Republica Moldova, mai ales că această țară a început să câștige tot mai mult teren pe segmentul inovațiilor în MedTech. Despre un astfel de start-up de peste Prut, numit Baby Medy, am mai scris în „Viața Medicală” (2). 

Este loc pentru îmbunătățiri 

Inspirat dintr-un model pe care l-a văzut în urmă cu cinci ani în Danemarca, Ion Gheorghe Petrovai și partenerii săi de la Activize au avut ideea de a crea această hartă pentru țara noastră. I-a condus dorința de a înțelege mai bine anatomia ecosistemului: câte start-upuri sunt pe domeniul Sănătății în țara noastră; de câte feluri sunt acestea; care este stadiul la care se află inovatorii. 

Precedenta hartă fusese lansată în martie 2023, tot la București, unde echipa FreshBlood a prezentat structura acestei imagini unde se regăseau o parte dintre cei mai importanți inovatori din ecosistem. Harta, după cum recunosc creatorii ei, mai poate fi îmbunătățită. Ea nu reprezintă o imagine completă a ecosistemului, ci este mai degrabă una de ansamblu, în continuă schimbare. „Ea înseamnă un efort enorm, iar pentru asta avem alături de noi și câțiva susținători. Cel mai mare susținător este EIT Health (3). 

După aceea este munca prestată prin oamenii din Activize și din Inosano. Avem și doi sponsori din zona de IT”, a explicat Ion Petrovai în decembrie. Documentul (intitulat Romanian HealthTech Startups Overview Report), unde puteți regăsi imaginea cu cele patru categorii în care au fost împărțite start-upurile, este disponibil pe site-ul Activize (4): „Aș zice că [harta] este o variantă finală beta, nu este neapărat un release. Dar primim încă observații, sugestii, comentarii, reclamații”, a precizat cofondatorul FreshBlood. 

De ce Republica Moldova? 

În 2023, pe hartă se aflau 70 de start-upuri. Ambiția inițiatorilor ei este, după cum afirmă Ion Petrovai, „să mapăm ce merită mapat” în ecosistem. Folosind criteriile din 2023, când au fost incluse în raport 70 de start-upuri, în 2024 s-a ajuns la 100 de start-upuri. La acestea se adaugă și zece din Republica Moldova. 

Jucătorii din sănătate își dau seama că, odată ce au ajutorul unui start-up, pot să rezolve lucruri mai rapid și mai ieftin decât dacă ar fi să aștepte o soluție foarte mare, foarte complexă. (Ion Petrovai) 

„O să mă întrebați care-i faza cu Republica Moldova, pe lângă toate discuțiile politice... Sunt multe start-upuri care vin din Republica Moldova, inclusiv unele în programul nostru, Hubvantage”, a punctat acesta. Un argument este că vecinii noștri de peste Prut vor să se uite la ce se întâmplă în Uniunea Europeană la capitolul inovație: „Normal că trebuie să se conecteze la ecosistemul din România! Mulți dintre ei încep să-și deschidă firme la noi în țară. Mulți dintre ei vin la programele de aici. Spre exemplu Iași, cu Health Innovation Zone, are start-upuri din Moldova. La Cluj, la Level Up, avem start-upuri din Republica Moldova. E o apropiere naturală, iar eu cred că merită să ne uităm la ei ca fiind o sursă de inovație pentru ecosistemul din România”. 

Patru categorii mari, dar fără telemedicină 

În ecosistemul mapat pe anul 2024 sunt incluse patru categorii și sunt, astfel, enumerate în documentul oficial numele jucătorilor, ale start-upurilor de pe fiecare palier. În 2023, partea de telemedicină a fost repartizată separat de restul ramurilor din hartă, pentru că acest domeniu se afla la intersecție de drumuri, după cum a ținut să sublinieze cofondatorul FreshBlood. E atât în avantajul pacientului, cât și în avantajul doctorului, câteodată și în avantajul instituțiilor medicale. 

În 2024, telemedicina a fost scoasă de pe harta start-upurilor (5), așa că inițiatorii ei au lăsat doar patru direcții principale: instrumente pentru pacienți și familii; instrumente pentru profesioniștii din domeniul sănătății; instrumente pentru îngrijire; instrumente pentru instituțiile medicale. 

În categoria Tools for Self Care au fost identificați mai mulți jucători preocupați de zonele de nutriție, sănătate mintală și „well-being și altele”. „Începem să avem start-upuri preocupate de sănătate mintală, iar asta e oarecum normal. La nivel mondial, mental health, ca domeniu, nu s-a prăbușit din punctul de vedere al activității și finanțării.” Câteva exemple de start-upuri ce au instrumente pentru self care sunt: Dahna; Reset, Calmly, i’m fine, Opticare.app, medic.chat, Zitamine ș.a. 

În partea de sus a hărții se află Tools for Patients & Families – este vorba de instrumente pentru cei care deja au statutul de pacient și își doresc să folosească soluții inovatoare, dar pe lângă aceștia au fost luate în calcul și familiile, aparținătorii. Câteva exemple de jucători din această categorie sunt: Doctor31, Vault, HeroDoc, Visenna, Lumen, Docbook, Tully, InsulLoc ș.a.

Pe coloana din dreapta există cea de-a treia categorie: Tools for Healthcare Professionals – instrumente create mai degrabă pentru doctori și profesioniștii din domeniul medical. Exemple: alter medico, digital clinics, re.flex, Doc.landia, Brinos, Zala Medical, Femyo, medicentrum ș.a. „Știu că o să fie o dezbatere pe tema asta, dacă unele sunt start-upuri mai degrabă pentru companii, iar altele pentru doctori... Așa le-am judecat noi. Suntem deschiși la discuții. Dacă vedeți harta și nu vă place clasificarea start-upurilor, suntem fericiți să discutăm despre asta”, a amintit directorul de inovație. 

Ultima categorie este Tools for Insti­tutions – este vorba despre acele start-upuri care au creat soluții și instrumente pentru instituții: „De multe ori, sunt instrumente folosite de companii care apelează la aceste soluții într-un mod inovator. Pot fi companii din zona IT, companii comerciale – și nu mă refer numai la spitale sau la cabinete. De exemplu, MEDIjobs este pentru clinici. Mai există un start-up, Smilemobilul, pe care noi îl vedem ca un instrument pentru companii de producție care-și invită [la sediu] un cabinet medical portabil”. 

În încheiere, directorul de inovație al FreshBlood a amintit că în România este natural să vedem mai multe start-upuri în zona de ajutor pentru doctori și ajutor pentru instituții medicale. Explicația ar fi simplă, spune el: „Dacă dovedești că ești bun, banii se obțin mai ușor. Avem start-upuri în țară care deja au colaborări cu instituții medicale și sunt folosite de ele. Spre exemplu, ASSMB colaborează cu un start-up numit Medicai. La fel, există start-upuri care ajută centrele de oncologie. Synaptiq e un start-up din Cluj care ajută la conturare în procesul de radioterapie”.    



1. FreshBlood HealthTech este o organizație nonguvernamentală care se adresează start-upurilor la nivel național și care sprijină inovația în Sănătate, prin facilitarea legăturilor între inovatori și oamenii de care aceștia au nevoie.
2. https://www.viata-medicala.ro/tehnologie-moderna-pentru-bebelusi-35206 
3. O rețea de inovatori din domeniul sănătății, care numără aproximativ 120 de parteneri și este sprijinită de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.
4. https://activize.tech/healthtech-overview-report/ 
5. https://www.viata-medicala.ro/telemedicina-nu-mai-este-o-prioritate-pentru-start-upuri-40299 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe