Un grup de tineri a creat o aplicație menită să-i ajute pe vârstnici să-și antreneze creierul și să prevină declinul cognitiv.
Hackathon4Health, unul din cele mai prestigioase evenimente medicale academice destinate tinerilor inovatori, s-a desfășurat între 8 și 10 noiembrie 2024 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Sub îndrumarea mentorilor, echipele participante au reușit să transforme, în doar 48 de ore, ideile în proiecte digitale remarcabile, cu aplicabilitate în domeniul sănătății. Una dintre aceste idei a fost Eldie, simbolizată de o veveriță.
Echipa coordonată de Teofil Sturzoiu a participat la ediția din 2024 a Hackathon4Health, cel mai important hackathon de sănătate din România, iar ideea inovatoare s-a aflat printre câștigători. Astfel, start-upul Eldie a primit din partea Johnson & Johnson România o finanțare pre-seed în valoare de 10.000 de dolari, pentru dezvoltarea și implementarea proiectului.
Eldie este numit, pe bună dreptate, „prietenul virtual al seniorilor”. În esență, este o aplicație de mobil folosită pentru a încetini degradarea cognitivă în rândul adulților de vârsta a treia. Pe baza jocurilor de memorie, a unor chestionare validate științific (generate pentru fiecare senior) și în urma interacțiunii utilizatorului cu asistentul virtual se calculează scorul creierului utilizatorului. Acest scor păstrează o evidență a evoluției în timp a abilităților cognitive și, la nevoie, alertează utilizatorul sau aparținătorii.
Am stat de vorbă în luna decembrie a anului trecut cu Teofil Sturzoiu, CEO și cofondator al start-upului Eldie. Tânărul este student la Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul Universității Politehnica din București. De la el am aflat cât de mult a evoluat soluția creată de echipa sa, de la simplă idee până la aplicație de mobil cu funcții complexe.
Eldie nu doar că este prietenul virtual al seniorilor, dar această aplicație are menirea de a le încetini degradarea cognitivă. „Noi extragem date din interacțiunea seniorilor cu prietenul virtual și, pentru fiecare senior, calculăm scorul creierului.
Cum îl calculăm? Prin jocuri și chestionare deja validate din punct de vedere științific, integrate cu interacțiunea lor cu chatul, deci cu prietenul virtual”, a declarat Teofil Sturzoiu pentru „Viața Medicală”. La acest moment, interacțiunea cu utilizatorul este doar pe bază de text, însă pe viitor seniorii vor putea să interacționeze cu aplicația și cu ajutorul vocii.
Prin aplicația noastră, veverița Eldie, vrem să-i ajutăm pe seniori să-și țină mintea activă, trează. (Teofil Sturzoiu, CEO)
„Seniorii pot să ne povestească în chat, ne pot da exemple concrete [în scris]. De exemplu, dacă persoana s-a plimbat astăzi prin parc, automat este un semn de socializare, face mișcare. Sau va scrie «azi n-am ieșit deloc din casă». Automat, acesta este un semnal negativ, care scade din scorul creierului”, a punctat tânărul CEO.
Cu aceste informații, seniorii pot afla care este scorul creierului lor, ca să vadă în timp real cum evoluează, „dar avem, de asemenea, implementată funcția sau contul de aparținător”. Aparținătorii sunt, de exemplu, adulți de vârsta a doua care pot să își adauge în aplicație părinții și să le urmărească progresul. „Aplicația este gratuită pentru seniori, monetizarea noastră o să vină din conturile aparținătorilor, care plătesc ca să urmărească evoluția părinților lor.”
Când l-am cunoscut pe Teofil Sturzoiu, în anul 2023, în țara noastră tocmai se lansa harta start-upurilor românești din Sănătate, iar soluția creată de start-upul său avea alt nume: Silver Care. Tinerii fondatori nu s-au oprit din eforturile de a-și îmbunătăți soluția: „Ce am făcut, între timp? Am testat aplicația, adică partea de prieteni virtuali și joculețe de memorie cu 50 de seniori. După ce am testat-o practic, am participat la Hackathon4Health în 2024, unde am câștigat unul dintre cele trei premii”.
În curând, cel mai probabil la sfârșitul lunii februarie a acestui an, va fi lansată prima variantă de test a aplicației Eldie, atât pe Android, cât și pe iOS: „Acum căutăm parteneriate cu corporații care să le ofere angajaților ca beneficiu, în pachetul lor, aplicația Eldie”.
Din echipa start-upului face parte și un medic psihiatru, dr. Aviva Olteanu. Aceasta este medic rezident în psihiatrie la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București. „Ea ne ajută, practic, cu tot ce înseamnă partea medicală din spate, ca să validăm sau să cercetăm jocurile pe care le includem în aplicație. La fel și chestionarele.”
Un avantaj pentru tinerii din echipa start-upului este faptul că anul trecut au primit finanțarea de care aveau nevoie pentru a dezvolta și mai mult aplicația de mobil. Este vorba de grantul primit de la Johnson & Johnson România prin hackathonul din noiembrie 2024. Pentru anul 2025, Teofil Sturzoiu spune că „o să căutăm o rundă de finanțare, deja am vorbit cu câteva fonduri de investiții care ne-au contactat după ce am câștigat premiul la Hackathon4health”.
La momentul acesta, aplicația Eldie are incluse trei joculețe: Sudoku, „pair games” și crosswords (cuvinte încrucișate). Urmează să mai fie implementate, până în lansare, alte câteva activități de genul acesta, pentru a „antrena” creierul seniorilor. Pair games presupune niște cărți întoarse cu fața în jos, se dă click pe o carte, iar utilizatorul trebuie să țină minte ce carte este cea întoarsă anterior și să o împerecheze cu alta cu aceeași imagine.
Din feedbackul oferit de cei 50 de seniori care au testat soluția, a reieșit că veverița Eldie (simbolul aplicației) este un prieten virtual util. „Au fost seniori care ne-au contactat și chiar ne-au întrebat dacă noi suntem cei care răspund la mesajele lor din chat. Sau dacă în spatele acelor răspunsuri este un robot”, a povestit CEO-ul start-upului.
„În momentul în care le-am spus că e un robot, că inteligența artificială este cea care le răspunde, au rămas plăcut surprinși, afirmând că ei sunt impresionați că au cu cine să vorbească și că este acolo cineva care îi ascultă nonstop.” Cu alte cuvinte, când seniorii au ceva de împărtășit, pot să vorbească cu prietenul lor virtual. „Urmează să cuantificăm beneficiile conversației cu un prieten virtual. Momentan, părerea noastră este că va fi extrem de util pentru ei un astfel de instrument.”
Explicațiefoto: Echipa Eldie: Flavian Dumitrache, Teofil Sturzoiu, Aviva Olteanu, Andra Zoica
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe