Prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, îi îndeamnă pe absolvenții de liceu să se îndrepte spre profesiunile medicale, care asigură „o angajabilitate totală pe piața muncii”.
La numai câteva zile de la ceremonia de absolvire organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, i-am luat un scurt interviu rectorului Anca Buzoianu. Aceasta a pus accent pe importanța „dragostei față de oameni”, o condiție „esențială” pentru orice tânăr care dorește să urmeze o carieră în domeniul medical.
Î: În discursul pe care l-ați susținut sâmbătă, 6 iulie, în cadrul ceremoniei de absolvire, ați spus că această generație, care tocmai a absolvit, a fost una „deosebită”. Care sunt factorii care v-au determinat să considerați acest lucru?
R: Au fost o generație deosebită pentru că au început studiile în condiții pandemice, au trecut prin pandemie, și a trebuit să se adapteze la noile metode pe care le-am creionat pentru studenții noștri, au fost foarte rezilienți. Sunt o generație care a făcut față trecerii în online și măsurilor de prevenție pe care le-am implementat pentru a trece prin pandemia de COVID 19. Am cooperat foarte bine cu ei, au făcut voluntariat în spitalele COVID. Prin proiectele pe care le-au dezvoltat în timpul pandemiei au fost foarte aproape de cei care aveau nevoie și mie mi se pare că au dovedit că sunt potriviți pentru meseria de medic cu această încercare grea la care am fost supuși cu toții.
Î: Ce sfaturi le puteți da noilor candidați, care se pregătesc acum să dea examen de admitere la Medicină?
R: Îi îndemn pe tineri să se îndrepte spre profesiunile din sistemul sanitar, spre profesiunile dedicate sănătății, nu numai Medicina, dar și Asistența Medicală Generală, Kinetoterapia, Medicina Dentară, Radiologia și Imagistica, pentru că sunt niște profesiuni care îți asigură o angajabilitate totală, de sută la sută pe piața muncii. Există o lipsă accentuată de profesioniști medicali peste tot în lume. Deci o dezvoltare de carieră în acest domeniu îți asigură nu numai o angajabilitate imediată oriunde în sistemele de sănătate din lume, dar în același timp îți asigură o profesie foarte frumoasă și plină de sens. Cred că felul în care medicii și asistentele medicale și toți ceilalți au grijă de pacienți oferă în viață nu numai un statut aparte, un statut privilegiat în societate, dar îți oferă o meserie foarte frumoasă și satisfacții care nu cred că se întâlnesc în multe alte profesii.
Î: Care ar fi cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un tânăr care dorește să urmeze Medicina sau o profesie care are legătură cu sănătatea?
R: Trebuie să iubească oamenii, dacă nu iubești oamenii nu poți să faci niciuna din aceste profesii cu sufletul. Deci trebuie să-ți placă să faci și să ajuți și cred că cu asta te naști. Bineînțeles că noi o cultivăm, la fel cum cultivăm empatia, cum cultivăm grija față de om și o foarte bună comunicare. Dacă nu ai o bună comunicare, să știi să câștigi încrederea pacienților, nu este ușor să faci profesiunile dedicate sănătății. Deci toate aceste calități, și bineînțeles, inteligența. Trebuie să fii un om inteligent pentru a face oricare din aceste profesiuni.
Festivitatea de absolvire a promoției 2024 a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj a fost organizată sâmbătă, 6 iulie, la BT Arena. La eveniment au participat Ligia Deca, ministrul Educației, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Printre absolvenți s-a numărat și fiica cea mică a lui Emil Boc, primarul Clujului.
Audiența prezentă la ceremonia de absolvire a fost puternic marcată de discursul rectorului Anca Buzoianu. Aceasta a vorbit în calitate de medic, mamă și soție, coborând cu vorbele sale în sală, alături de studenți, și în tribune, alături de părinți.
„De la an la an, tot mai mulți tineri din întreaga lume aleg să studieze Medicina și Farmacia la Cluj-Napoca, și mulți dintre ei decid să rămână aici, dezvoltându-și cariere de succes. Îi salut pe toți cei care au reușit să fie astăzi alături de noi, în orașul care le-a devenit a doua casă, cât și pe cei care ne urmăresc de la distanță, dar pe care îi simțim în inimile noastre. Acest moment vorbește de la sine despre înțelegere, unitate, mândrie, emoție și toleranță, deoarece suntem cu toții o mare familie. Fiecare dintre voi a adus o contribuție unică și valoroasă la comunitatea noastră, prin perspectiva sa culturală și prin experiențele personale. Împreună ați construit un mediu academic vibrant și incluziv, în care este posibilă atingerea potențialului maxim”, a spus prof. dr. Anca Buzoianu în discursul său.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe