Societatea nu este pregătită pentru a face faţă riscurilor pe care le poate presupune comunicarea prin mijloace virtuale. Din acest punct de vedere, fiecare este pe cont propriu.
Comunicarea este esenţială în serviciile de îngrijire a sănătăţii. Relaţionarea cu pacienţii este și trebuie să rămână o prioritate. Avem acum și comunicarea online prin canalele de comunicare. Am învăţat să vorbim cu cei din jur, am învăţat să transmitem informaţii scrise, dar pentru ceea ce tehnologiile recente au implementat în sistemele virtuale nu suntem pregătiţi și simţim asta. Simptome ale acestei suferinţe există, dar sunt cu prea multă ușurinţă trecute cu vederea.
Exploatarea canalelor de comunicare virtuale este evidentă frecvent în reclamele pentru serviciile medicale. Cu toate că deontologia medicală prevede fără echivoc că reclamele nu sunt permise în lumea medicală, acest flagel se menţine și se extinde. Informaţiile transmise pe aceste căi sunt uneori tendenţioase, fără suport știinţific și scopul lor nu este unul medical, ci comercial. Nu binele pacientului este prioritatea, ci profitul furnizorului de servicii.
Dar nu numai în serviciile medicale este importantă comunicarea prin mijloace moderne. Vedem implicarea și consecinţele în multe domenii de activitate. Recent, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din România, am văzut o astfel de situaţie. Consecinţele folosirii unui astfel de sistem au fost evidente. Impactul social, economic sau de altă natură este major.
În ultimii ani au fost semnalate situaţii în care comunicările între indivizi și grupuri au fost atent gestionate în vederea atingerii unui obiectiv. În pandemie și cu ocazia unor nemulţumiri sociale sau profesionale am văzut cum poate funcţiona comunicarea online și unde poate duce. Nu demult, o astfel de metodă a fost folosită și cu ocazia alegerilor la Colegiul Medicilor Stomatologi din România. Sistemul funcţionează bine și dă rezultate.
Cu toate că deja ne confruntăm cu astfel de proceduri, încă nu avem mijloacele legale și eficiente de reglementare. În numele libertăţii de expresie și opinie se poate face orice. Inteligenţa artificială a apărut, este deja printre noi, cu noi sau împotriva noastră. Încă nu știm cu exactitate cum să gestionăm situaţiile acestea. Dar atunci când consecinţele sunt serioase, grave chiar, ar trebui să ne deșteptăm.
Am avut ca avertismente cazurile cunoscute din ultimii ani. Acum, am avut evidenţa neputinţei noastre cu ocazia alegerilor din România. Sau poate este doar indiferenţa manifestată faţă de acest fenomen? Și războaiele se duc astăzi altfel, ele sunt acum hibride. Războiul îl conștientizăm ca un conflict militar, dar războiul informatic este acum omniprezent și poate exista de sine stătător.
Începând cu comunicarea prin aceste mijloace virtuale cu pacienţii, cu populaţia în scopuri medicale și continuând cu relaţionarea complexă multidirecţională, este timpul și este nevoie să inventăm mijloace fezabile și eficiente de evitare și contracarare a folosirii acestor medii online în scopul manipulării, dezinformării sau în alte scopuri care induc un pericol medical, social sau economic.
Pacienţii accesează uneori surse de informaţii care le calibrează atitudinea și comportamentul într-o direcţie contrară sănătăţii și interesului lor. Și acest lucru face parte din cauzele care au dus la atitudinea defensivă a corpului medical în furnizarea actului medical. Se întâmplă lucruri noi, avem boţii care sunt un potenţial pericol, există spoofing, dar și vloggeri și influenceri și ne confruntăm cu phishingul. Acestea nu sunt chiar toate pericolele.
Personalul medical nu este pregătit și instruit pentru a face faţă cu succes acestor riscuri, cu toate că fenomenul face parte integrantă din viaţa profesională de zi cu zi, dar și din viaţa personală. Cu atât mai puţin este instruită populaţia. Ca urmare, manipularea este doar o chestiune de timp. Avem o vulnerabilitate nouă pe care nu putem încă să o controlăm.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe