Newsflash
OPINII

Ozempic style

de Dr. Valentin PANTEA - apr. 14 2023
Ozempic style

Tratamentul afecţiunilor cronice ar trebui să înceapă cu schimbarea stilului de viaţă. Medicul ar trebui să își ajute pacientul să înţeleagă importanţa acestui demers.

        Obezitatea reprezintă o problemă importantă de sănătate publică la nivel internaţional, cu o prevalenţă într-o creștere rapidă în ţările industrializate. Un raport al Centrului Naţional pentru Statistică în Sănătate din SUA menţiona că la persoanele cu vârsta peste 20 de ani, prevalenţa obezităţii a crescut constant, de la 19,4% în 1997 la 31,4% în 2017. 

sport, mișcare, sănătate

        Nu-mi propun acum să discut despre fiziopatologia și comorbidităţile obezităţii, ci-mi propun să discutăm despre noua metodă de slăbit rapid – moda Ozempic. După medicaţia clasică antiobezitate (inhibarea centrului foamei din hipotalamus, scăderea absorbţiei principiilor alimentare din intestin, creșterea catabolismului), Ozempicul reprezintă speranţa actuală de scădere ponderală doar prin administrarea unui „hap”. În prezent, reţelele sociale sunt pline de povești despre celebrităţi care au slăbit cu noua generaţie de incretine, precum semaglutida (Ozempic și Wegovy) și tirzepatida (Mounjaro).

        Ozempicul este o semaglutidă, un agonist al peptidei de tip glucagon-1 (GLP-1), care scade glicemia prin stimularea secreţiei de insulină (deci trebuie să mai existe o rezervă de celule beta-pancretice funcţionale) şi prin reducerea secreţiei de glucagon. În plus, întârzie golirea gastrică în faza postprandială timpurie, rezultând astfel niveluri mai scăzute de glucoză în sânge.

        Reducerea greutăţii corporale este un rezultat secundar al întârzierii golirii gastrice. De aceea, începând cu iunie 2021, aceeași semaglutidă a fost aprobată de FDA pentru utilizare în tratamentul obezităţii (la o doză mai mare) sub marca Wegovy, dar această variantă este mai puţin cunoscută. Iniţial, Ozempicul a fost aprobat pentru utilizare în diabetul zaharat (DZ) de tip 2 și, întrucât a devenit evident că pacienţii care primeau aceste medicamente pierdeau semnificativ din greutate, producătorii au efectuat studii suplimentare pe pacienţii cu obezitate fără DZ 2. Pierderea în greutate cu Wegovy este, în medie, mai mare decât cea observată cu Ozempic. Cu toate acestea, de regulă este mai dificil de obţinut Wegovy compensat de companiile de asigurări de sănătate.

Posibile efecte adverse

        Deși aceste medicamente sunt foarte eficiente pentru pierderea în greutate și tratarea diabetului, administrarea lor poate avea efecte adverse. În primul rând, riscul de apariţie a hipoglicemiilor (mai severe când semaglutida se asociază cu o sulfoniluree sau cu insulină). Alte efecte adverse importante sunt cele gastrointestinale, care pot limita continuarea tratamentului. Greaţa este cel mai frecvent efect secundar și, de obicei, se diminuează în timp. La pacienţii cu retinopatie diabetică trataţi cu insulină și semaglutidă s-a observat un risc crescut de apariţie a complicaţiilor retinopatiei diabetice. Pancreatita acută indusă de medicamente, un eveniment advers rar care necesită oprirea tratamentului, a fost observată la aproximativ 0,2% dintre oameni în studiile clinice.

Costurile pun probleme

        Dincolo de efectele adverse, pacienţii pot fi forţaţi să întrerupă tratamentul din cauza costului ridicat, modificărilor acoperirii de asigurare sau problemelor legate de disponibilitatea medicamentelor (recent, prescrierea excesivă a acestui medicament a produs o lipsă timp de șase luni). Aici intervine calculul economic: noile medicamente sunt mai scumpe decât cele vechi, și trebuie luate pe termen lung. Dar oare asigurările de sănătate pot plăti acest cost pentru tratamentul obezităţii cu Ozempic sau Wegovy?

Marea Britanie, de exemplu, a recomandat ca acestea să fie acoperite doar timp de doi ani. În Statele Unite, aceste produse sunt decontate pentru cazurile de DZ 2 cu obezitate sau doar pentru anumite tipuri de obezitate (depinde și de forma de asigurare a pacientului). De aceea, de multe ori medicul prescrie aceste medicamente off-label, iar pacientul, dacă își permite, și le cumpără din farmacie.

Nu există remedii „magice”

        Ca medic, am observat că mulţi pacienţi caută un remediu „magic” care să le rezolve problema de sănătate fără ca ei să fie nevoiţi să-și schimbe stilul de viaţă. De aceea, consider că pacienţii trebuie ajutaţi să conștientizeze necesitatea de a începe cu schimbarea stilului de viaţă. În asistenţa medicală primară, consilierea și convingerea pacienţilor de a-și schimba stilul de viaţă sunt adesea cele mai dificile sarcini ale medicului (din păcate, uneori chiar imposibile). Astfel că mulţi medici renunţă prea ușor la recomandarea schimbării stilului de viaţă, deși în toate tratatele de medicină tratamentul afecţiunilor cronice începe cu schimbarea stilului de viaţă.

        Un alt aspect legat de slăbirea cu ajutorul Ozempicului este semnalat de o doctoriţă din Los Angeles, unde majoritatea oamenilor par să ia semaglutidă (Ozempic). Secundar pierderii în greutate, faţa acestor pacienţi devine și ea mai slabă, mai ridată, ceea ce-i face să pară mai bătrâni. Prin urmare, acești pacienţi apelează acum la mai multe operaţii de chirurgie plastică.

        Este evident că medicii sunt cei care trebuie să cupleze medicamentele de slăbire cu schimbarea stilul de viaţă al pacienţilor, să-i descurajeze pe cei care cred că dacă iau un medicament, pot mânca la fel. Prin urmare, este foarte important ca pacienţii să fie în primul rând încurajaţi să mănânce mai bine, mai sănătos și să facă mai multe exerciţii fizice. Fitnessul, alegerile alimentare sănătoase și alte schimbări ale stilului de viaţă sunt fundamentale pentru pierderea în greutate și tratamentul obezităţii.

        Agenţia Naţională a Medicamentului din România scrie că Ozempic este indicat pentru tratamentul adulţilor cu DZ 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciţii fizice, în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat, urmând ca medicaţia antiobezitate să rămână accesibilă doar celor care au într-adevăr nevoie de ea.

 


Notă autor:

Bibliografie:
1. Anne L. Peters, MD, February 03, 2023 - 'Ozempic Face': Accepting Wrinkles for Improved Health https://www.medscape.com/viewarticle/987683
2. C. Nicole Swiner, MD March 08, 2023 - What's It Like to Take Ozempic? A Doctor's Own Story
https://www.medscape.com/viewarticle/989076
3. Jaime P. Almandoz, MD, MBA March 27, 2023 - What Happens When Newer Weight Loss Meds Are Stopped?
https://www.medscape.com/viewarticle/989988
4. Linda Girgis, MD, March 27, 2023 - Ozempic: The Latest Weight Loss Craze and How Overprescribing Is Harming Patients
https://www.medscape.com/viewarticle/990053
5. Osama Hamdy, MD, PhD Medical Director, Jan 05, 2023 - Obesity, Jan 05, 2023 https://emedicine.medscape.com/article/123702-overview
6. Sylvia Gonsahn-Bollie, MD, October 31, 2022 - Are Weight Loss Medications for Health or Thinness?
https://www.medscape.com/viewarticle/983004
7. Yoni Freedhoff, MD March 31, 2023 - New Antiobesity Drugs Will Benefit Many. Is That Bad?
https://www.medscape.com/viewarticle/990128

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe