Newsflash
OPINII

Zădărnicirea combaterii bolilor

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 17 2021
Zădărnicirea combaterii bolilor

Situaţia epidemiologică din ţara noastră a obligat autorităţile să adopte o serie de modificări la nivel legislativ. Astfel, infracţiunea din Noul Cod Penal, denumită „zădărnicirea combaterii bolilor”, a fost modificată prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 28/2020.

poza

Dacă înainte de martie 2020 avea doar două aliniate, acum găsim nu mai puţin de nouă, completările fiind necesare pentru ca persoanele care nu respectă dispoziţiile legale să fie trase la răspundere.

        Astfel, dacă o persoană nu respectă măsurile de carantinare ori cele de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea unor boli infectocontagioase, aceasta riscă să fie condamnată la închisoare pe o perioadă de la șase luni la trei ani, ori chiar să fie obligată la plata unei sume de bani (o amendă penală, nu contravenţională). Dacă nerespectarea despre care discutăm a avut ca urmare îmbolnăvirea unor alţi oameni, fapta devine mai gravă, pedeapsa putând fi cuprinsă între unu și cinci ani de închisoare. Practic, o persoană se expune răspunderii penale doar prin simpla părăsire a domiciliului ori a unităţii spitalicești în care este obligată să rămână. În speţă, știm că în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2, termenul este de 14 zile. Chiar și părăsirea domiciliului în a 13-a zi poate atrage răspunderea. De asemenea, există situaţii în care fapta este comisă din culpă (adică atunci când nu se urmărește transmiterea bolii). În acest caz, vom avea o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între șase luni și trei ani, legiuitorul prevăzând, de asemenea, posibilitatea aplicării unei amenzi penale.

        Dar dacă o persoană îmbolnăvește pe cineva în mod intenţionat? În această situaţie, pedeapsa este cuprinsă între doi și șapte ani. Bineînţeles, dacă prin faptele de mai sus se produc vătămări corporale (adică fapta a avut ca urmare spitalizarea unei persoane pe o perioadă mai mare de 90 de zile, a cauzat o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent, un avort ori punerea în primejdie a vieţii persoanei), pedeapsa va fi una mult mai mare, respectiv de la trei la zece ani.

        Și un ultim lucru pe care ar trebui să îl discutăm. Ce înseamnă carantină, conform legii? Restricţia activităţilor și separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării. Deci, practic, discutăm nu neapărat despre un spital. Carantinarea poate fi făcută și într-o clădire special amenajată în acest sens.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe