Newsflash
OPINII

Nevoia de recuperare după COVID-19

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mar. 18 2022
Nevoia de recuperare după COVID-19

După depășirea fazei acute de boală COVID, pacienţii rămân cu sechele, evolutive la rândul lor, în special pulmonare (fibroza), cardiace, neuropsihice (de la depresie, anxietate și creșterea alarmantă a suicidului până la accidentele neurovasculare), endocrine ș.a. Masa foarte mare a acestor bolnavi va copleși resursele sistemului de sănătate.

recuperare

Devine astfel necesară recuperarea și redobândirea capacităţii de muncă într-un cadru bine organizat, lipsa de pregătire în acest domeniu înalt specializat fiind uneori periculoasă (putând duce, de pildă, la administrarea oxigenului în fibrozele pulmonare cu inflamaţie evolutivă).  Recuperarea acestor sechelari evolutivi nu doar că despovărează bugetul alocat Sănătăţii, dar furnizează o mare forţă de muncă, adesea de calitate deosebită.

Guvernul (Ministerul Sănătăţii) ar trebui să se gândească la înfiinţarea de urgenţă a unui Centru Naţional de Cercetare și Tratament post-COVID. Zona cea mai potrivită ar putea fi judeţul Vâlcea, cu staţiunile din imediata apropiere: Olănești, Călimănești, Voineasa, Govora, Ocnele Mari. Aici există resursele naturale (calitatea aerului, apele minerale, inclusiv termale), dar și tradiţionala capacitate hotelieră. Resursa umană s-ar putea obţine prin dirijarea numeroșilor medici încadraţi în marile spitale pe posturi de „cercetare clinică”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe