După 25 de ani de la deschiderea primului cabinet privat în România, doctorul-antreprenor Wargha Enayati a deschis porţile unui alt proiect despre care susţine că este proiectul său de maturitate.
Dr. Wargha Enayati s-a născut în Germania din părinţi iranieni și trăiește în România de aproximativ 38 de ani. Este medic, este antreprenor și este într-o strânsă legătură cu Casa Regală a României.
A început Facultatea de Medicină în Regensburg, Germania și a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. Specializarea de cardiologie a făcut-o la spitalul Fundeni din București.
În anul 1995 a fondat Centrul Medical Unirea, apoi reţeaua de servicii de sănătate Regina Maria. În 2007 a adus în acţionariatul Centrului Medical Unirea fondul de investiţii 3i, unul dintre giganţii mondiali din domeniu. În 2015 s-a retras din acţionariatul reţelei Regina Maria și s-a concentrat pe dezvoltarea noului proiect – Enayati Medical City.
A durat cel puţin șapte ani până a început construcţia efectivă a Enayati Medical City, ne-a declarat Wargha Enayati, care spune că nimic nu l-ar fi putut opri în ducerea la bun sfârșit a acestui proiect: „Primul pas concret a fost făcut în 2015, când, după trei ani de căutări am găsit terenul, dar șansele pe care le-am avut pentru a duce la bun sfârșit proiectul au fost de sub 5%”.
Conceptul de clinică privată din ecosistemul Enayati Medical City e diferit, pentru că „nu am vrut să fac doar o altă reţea de clinici private, am vrut să fiu creativ”, mărturisește doctorul Enayati: „Am fost atent la piaţă, am văzut ce-i lipsește, și atunci am venit cu acest concept de oraș medical dedicat întregii familii, cu supraspecializare pe vârstnici, unde oricine poate găsi, într-un singur loc, toate serviciile medicale de care are nevoie”.
Este locul – singurul din ţară, după cum spune Wargha Enayati – unde sunt grupate toate serviciile medicale, „de la medicină nucleară, până la radioterapie, de la RMN, până la CT ș.a.m.d.
Este singurul loc unde există 60 de cabinete medicale cu cel mai mare număr de specialităţi, este singurul loc unde demnitatea vârstnicului este respectată, singurul loc unde vârstnicul este cazat imediat și are acces la serviciile medicale, singurul spital privat de recuperare din București și singurul spital de recuperare de această dimensiune din România”.
În acest ecosistem spitalicesc vor lucra, în final, 600 de oameni. Conceptul care definește activitatea de aici este cel de concierge medical: „La Enayati Medical City, medici de top te ghidează în jungla de servicii medicale. Nu ești nevoit să alergi de la un spital la altul pentru orice investigaţie”, explică Wargha Enayati. Tot el spune că principiul după care își ghidează afacerile este simplu: „Vreau ca, după ce «trag
linia», să nu am un bilanţ negativ. Ce vine peste e binevenit! Nu vreau să am și mai mult, dar afacerile din zona medicală, ca orice alte
afaceri, trebuie să fie sustenabile. Să creeze”.
Sunt multe de spus în povestea numită Enayati Medical City (EMC), motiv pentru care îi dăm cuvântul artizanului ei, Wargha Enayati, care mărturisește că acesta este proiectul său de maturitate.
Ce a fost cel mai dificil în realizarea EMC?
Nimic nu a fost ușor. De la ideea halucinantă în contextul sistemului de sănătate românesc, până la achiziţia terenului, accesul la acesta, contractele cu banca, cu antreprenorul general, găsirea partenerilor medicali, toate constrângerile legate de norme și avize au consumat, au fost mari consumatoare de energii, timp și bani.
În plus, faptul că a trebuit să construim sub pământ, criza COVID, lipsa muncitorilor, scumpirea materialelor de construcţie și, în final, punerea la un loc a mai multor furnizori de servicii medicale care să funcţioneze ca un ecosistem au fost elemente care ne-au făcut multe nopţi albe.
Aţi simţit vreodată că nu vă veţi atinge obiectivul?
Încă de la început au tot fost momente în care am simţit că nu terminăm, că nu ajungem la ceea ce este azi. Însă am avut echipa lângă mine, familia care m-a susţinut și, nu în ultimul rând, credinţa mea că în unitate lucrurile se așază așa cum trebuie.
Au fost și momente când cei apropiaţi v-au sfătuit să nu întreprindeţi acest demers?
Îmi aduc aminte o primă discuţie cu tatăl meu, de la începutul proiectului, când mă întreba de ce mă bag să dezvolt infrastructura pentru vârstnici și pentru oncologie când asta trebuie să fie treaba statului. Apoi, cu doar câteva săptămâni înainte să „îl pierdem”, în 2019, mi-a spus: „Mare lucru faci că vrei să te ocupi de vârstnici. E foarte greu să ai grijă de un om în vârstă, care e și bolnav”.
Vorbele tatălui meu mi-au rămas întipărite în minte și le păstrez ca motivaţie de fiecare dată când apar obstacole. Vreau să-i redau demnitatea vârstnicului în România, vreau să-i redau demnitatea pacientului.
A existat ceva în trecutul dvs. care să vă inducă ideea că aţi putea realiza ceva de genul EMC?
Am știut dintotdeauna că voi face ceva important. Dar, concret, am încercat să identific nevoile din piaţă și să creez inovaţie. Nu trecutul meu este cel care mi-a dat această confirmare, ci credinţa mea.
Bahá’u’lláh a spus că „toţi oamenii au fost creaţi pentru a duce mai departe o civilizaţie în continuu progres” și acest adevăr este reflectat în eforturile indivizilor care încearcă cu adevărat să facă diferenţa în sânul comunităţii lor. Am știut că trebuie să depun acest efort.
Există un moment în care aţi simţit gustul succesului, dar care nu a fost pe placul dvs. și nu aţi dori să se mai repete?
Cred că cel mai reprezentativ moment de acest tip din cariera mea profesională a fost acela în care am vândut Reţeaua Regina Maria. A fost un moment de vârf financiar, era cea mai mare tranzacţie de pe piaţă, o lovitură de business, dar care s-a dovedit regretul meu cel mai mare.
Fondarea Reţelei a fost și este proiectul de care sunt cel mai mândru și încă doare. Nu aș mai accepta intervenţia unui fond de investiţii în acţionariatul unei companii medicale. Se schimbă paradigma și cei care au de pierdut sunt pacienţii.
De câte ori are ocazia, fondatorul Reţelei private de sănătate Regina Maria declară apăsat că Enayati Medical City este proiectul său de maturitate, cel care îi și poartă numele și semnătura. „Este next level pentru mine și pentru toţi cei implicaţi și se așază în limitele setării unui nou reper în medicina românească”.
L-am întrebat cum vede viitorul acestui proiect. Cum îl vede peste zece ani, de exemplu.
În câteva cuvinte mi-a spus clar că își dorește „din tot sufletul” ca peste zece ani să vorbim deja despre o piaţă dezvoltată pentru îngrijirea vârstnicilor, iar conceptul de concierge medical să fie inima sistemului medical: „Până atunci însă, avem mult de muncit cu toţii, de la mentalitate la investiţii, la eficientizarea tuturor proceselor”. Wargha Enayati vorbește cu mare plăcere despre acest proiect, așa încât discuţia noastră a continuat.
Care este partea dvs. preferată din acest proiect? Ce vă place cel mai mult la el? Există și ceva ce nu vă place?
Cred că ceea ce îmi place cel mai mult este colaborarea între mai
mulţi furnizori de servicii medicale. E cea mai mare provocare care ne rafinează pe toţi cei implicaţi atât profesional cât și uman. Îmi place forfota din holul principal, pacienţii și aparţinătorii care vin plini de
speranţă la noi.
Îmi place mult implicarea până la dăruire a tuturor echipelor și cred că până în acest moment nu am identificat în proiect ceva ce nu îmi place. Bine, sunt mii de detalii care puteau fi făcute mai bine, poate mai eficient, dar nu asta e cel mai important, ci ceea ce simţim cu toţii când intrăm în Orașul Medical.
Care este lucrul pe care l-aţi face cu bucurie în fiecare zi, pentru tot restul carierei?
Să consult. Nu aș putea renunţa, în ciuda tuturor problemelor și a programului încărcat, să mai văd pacienţi. De acolo îmi vine motivaţia, de acolo capătă sens toate iniţiativele mele de business din domeniul medical.
Am pacienţi pe care îi văd de 25 de ani, pe alţii îi regăsesc cu drag după mulţi ani, pacienţi noi de care mă atașez cu fiecare vizită. Oameni care îmi calcă pragul cabinetului și cărora le ofer tot ce am eu mai bun în mine: deschidere, empatie și mai ales iubire. Un medic trebuie să își iubească pacienţii ca să poată să îi servească.
Calităţi umane sau calităţi profesionale?
Ce condiţii ar trebui să îndeplinească un cadru medical care ar dori să se alăture echipei EMC? Cât contează capacităţile sale profesionale și cât calităţile umane?
Foarte importante sunt calităţile umane și mai ales empatia, dragostea faţă de pacienţi. Evident că și cele profesionale sunt importante. Plec de la ideea că pacientul când intră în cabinet nu poate evalua calităţile profesionale ale medicului, dar poate evalua modul în care acesta interacţionează, cum îi vorbește, cum îi aduce alinare sau speranţă.
Plec de la ideea medicului concierge care te ghidează în tot acest hăţiș știind ceea ce contează cel mai mult: să simţi că într-adevăr contezi, să primești ghidajul necesar, să obţii în final diagnosticul și tratamentul care să te facă bine eludând pe parcurs stresul investigaţiilor inutile și confuzia creată de așteptare.
Consideraţi că este mai bine să fii perfect, dar mai târziu, sau doar bun și la timp?
’Abdu’l-Bahá, fiul lui Bahá’u’lláh și succesorul Său, spunea: „Slujirea Perfecţiunii Binecuvântate [Bahá’u’lláh] este diadema mea glorioasă și strălucitoare, iar servitutea faţă de întreaga rasă omenească, religia mea perpetuă…”.
Prin urmare, perfecţiunea este dată de cât mult bine faci în jurul tău. Din punctul de vedere al businessului, e clar că ai nevoie să prinzi oportunităţile, dar mai important decât să fii bun este să ai viziune și curaj.
Echipa, cea mai importantă investiţie
Cum aţi descrie relaţiile pe care le-aţi avut cu oamenii în acest
proiect?
Cred că dincolo de orice resurse financiare alocate, cea mai importantă este investiţia în oamenii care au ridicat proiectul. Am fost și suntem cu toţii o Echipă. Echipa mea, o mână de oameni care au ridicat ceea ce astăzi e deschis deja, funcţional.
Dan Doroftei – directorul de dezvoltare – acum directorul executiv al Enayati Medical City – de care sunt mândru că e parte din acest proiect, s-a întors din SUA parcă special ca să vină alături de mine și să aducă contribuţia și
expertiza sa.
Răzvan Brasla – project managerul, cel care a fost lângă mine de la idee și a menţinut relaţia cu autorităţile statului, poate cea mai complicată provocare în tot acest proiect, căruia vreau să îi mulţumesc.
Ana Maria Marian – general manager Concierge Medical, cea cu care punem pe picioare cel mai revoluţionar sistem de abonamente și servicii medicale.
Le-a fost greu să se raporteze la experienţa dvs.?
Cred că le-a fost ușor să se raporteze la experienţa mea și au venit în întâmpinarea mea. Este foarte adevărat că unii dintre cei cu care lucrez acum au venit alături de mine și din Reţeaua Regina Maria, știind că vor fi parte a unui proiect care va schimba harta serviciilor medicale din România, cum este Coca Bălan – directorul operaţional Senior City.
Cred că personalul medical din România își dorește să lucreze într-un mediu în care să se poată valorifica profesional, să își pună amprenta, să aibă impact social și să schimbe mentalităţi. Inovaţia și integrarea sunt cheile cu care am deschis acest proiect.
Ce sfaturi i-aţi da cuiva care ar dori să dezvolte un proiect de anvergura EMC?
Să nu-mi devină concurent! [râde]. De fapt, unul dintre obiectivele mele este tocmai acela de a crea o piaţă. Dacă alţi investitori preiau ideea, o îmbunătăţesc și o multiplică în scopul nobil de a aduce pacientului, vârstnicului, serviciile medicale și de asistenţă de care au nevoie, atunci sunt fericit.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe