Newsflash
Reportaje

Program balnear de recuperare post-COVID la Băile Govora

de Dr. Laura Davidescu - nov. 19 2021
Program balnear de recuperare post-COVID la Băile Govora

Băile Govora este o staţiune centenară, renumită pentru tratarea afecţiunilor ORL, respiratorii și locomotorii, iar din acest an are un program dedicat pacienţilor cu sechele post-COVID.

pulmonar

Dificultăţile de respiraţie, oboseala rapidă și accentuată, rezistenţa scăzută la efort fizic, starea de somnolenţă sau durerile musculare sunt doar câteva dintre sechelele unei infecţii COVID-19 cu afectare medie sau severă la nivel respirator. Conform studiilor, aceste semne și simptome apar la circa un sfert dintre persoanele vindecate de COVID, din cauza reducerii capacităţii pulmonare cu aproximativ 20-30%.

Pentru remedierea acestor probleme, medicii recomandă un program de recuperare pulmonară, iar unul dintre locurile specializate în asemenea tratamente este staţiunea vâlceană Băile Govora.

Aerosolii de padure contribuie la imbunatatirea functiei respiratorii
Aerosolii de pădure contribuie la îmbunătatățirea funcției respiratorii

Înfiinţată în jurul anului 1880 datorită descoperirii în zonă a unor izvoare cu proprietăţi terapeutice, staţiunea are drept caracteristică unicitatea apelor minerale cu compoziţie specifică, foarte bogate în iod, brom și sulf de origine organică, după cum am aflat de la Livia-Elena Duică, asistent și coordonator al bazei de tratament a hotelului Palace Băile Govora. Lista de factori naturali de cură este completată de climatul temperat, bogat în aerosoli de pădure, cu ionizare negativă și de numeroase proceduri și terapii.

Carte postala cu Baile Govora de acum un secol
Carte poștală cu Băile Govora de acum un secol

Bolile tratate aici fac parte din sfera afecţiunilor ORL (otite, rinosinuzite, adenoidite, rinite atrofice), afecţiunilor locomotorii (reumatism abarticular, reumatism degenerativ, artroze), dar mai ales respiratorii, și anume bronșite de toate tipurile, astm bronșic, BPOC, bronșiectazii, emfizem. Acestora li s-a adăugat din 2020 și recuperarea respiratorie post-COVID.

Cadrele medicale, printre primii pacienţi

Bazele de tratament de la cele trei hoteluri principale din Băile Govora, Palace, Belvedere și Parc, colaborează strâns cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca și Asociaţia Română de Balneologie - filiala Cluj, cu ajutorul cărora au pus la punct un program de evaluare respiratorie a pacienţilor, având deja un studiu clinic în curs, legat de eficienţa tratamentelor de recuperare post-COVID desfășurate la Băile Govora. „Din 15 iunie 2020, după lockdown, după ce epidemiologii ne-au explicat cum să refacem circuitele pacienţilor, să respectăm distanţarea fizică, să aerisim etc., am avut un prim val de pacienţi post-COVID în octombrie-noiembrie, pentru că pneumologii recomandă acest tratament adjuvant la două-trei luni după trecerea prin boală, mai ales la cei cu forme medii și severe”, explică Violeta Niţescu, manager general SC Băile Govora SA. „Apoi, pe parcursul anului 2021, au venit pacienţi continuu la tratament. Printre ei s-au aflat și multe cadre sanitare din unităţile care au tratat pacienţi cu COVID. Am avut o serie întreagă de medici și asistenţi de la Institutul Oncologic București, apoi medici din Brașov, Arad, mulţi pacienţi-cadre medicale de la Constanţa”, adaugă Violeta Niţescu.

Intervalul optim pentru tratamentul post-COVID

„Sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni, iar în cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacităţii respiratorii se poate accentua, ducând la o alterare a calităţii vieţii”, spune dr. Elena Dragomir, medic balneolog la hotel Palace Băile Govora. „La pacienţii post-COVID, modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Și, atunci, programul de recuperare începe cu o reeducare respiratorie, care include kinetoterapie respiratorie, dar și proceduri inhalatorii”, explică medicul.

„Cura ar trebui desfășurată într-un interval de minimum cinci zile, optim zece zile, în care pacientul beneficiază de aerosoli cu ape minerale cu iod și sulf, inhalaţii și balneaţie cu apă minerală cu iod, plus kinetoterapie pentru completarea tratamentului cu factori naturali. Când vremea permite, ședinţele de kinetoterapie se desfășoară în aer liber și astfel pacienţii beneficiază și de aerosolii de pădure, văzându-se o îmbunătăţire clară a stării lor după zilele petrecute la tratament balnear”, spune dr. Dragomir.

În privinţa inhaloterapiei, la Băile Govora se folosesc mai multe tipuri de abur, sub formă de aerosoli și inhalaţii. Aerosolii sunt particule cu diametrul de aproximativ cinci microni, prin care apa minerală este vaporizată cu ajutorul ultrasunetelor și pătrunde până în profunzimea căilor respiratorii inferioare.

Inhalaţiile se fac cu vapori cu particule obţinute prin comprimarea apei, de dimensiune mai mare, circa zece microni, care ajung și rămân cantonate la nivelul căilor respiratorii superioare.

„Ca efecte ale acestor ape minerale pe mucoasa respiratorie, sunt cunoscute vasodilataţia locală, creșterea troficităţii mucoasei și, în felul acesta, mucoasa devine rezistentă la factorii de mediu și îmbunătăţește răspunsul imunitar”, explică dr. Elena Dragomir.

În funcţie de deficienţele fiecărui pacient, programul este personalizat pentru un proces de reabilitare optimă. În cazul pacienţilor care vin după forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată, se fac exerciţii pentru îmbunătăţirea respiraţiei, reducerea dispneei și creșterea forţei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Desigur, se tratează și alte patologii, baza de tratament având un meniu larg de proceduri diverse: magnetoterapie, electroterapie, laser etc.

Traseu de plimbare prin parcul balnear - foto Catalin Colniceanu
Traseu de plimbare prin parcul balnear - foto Cătălin Colniceanu


Școală de vară pentru personalul medical

Pe lângă dezvoltarea programului de educaţie terapeutică și recuperare a pacienţilor post-COVID, staţiunea Băile Govora intenţionează să găzduiască în 2022 o școală naţională de vară dedicată recuperării respiratorii, organizată tot în colaborare cu Asociaţia Română de Balneologie - Filiala Cluj și UMF Cluj-Napoca. „Avem ca obiectiv să încercăm să îmbunătăţim educaţia medicală în afecţiunile respiratorii și să utilizăm în cel mai bun mod factorii terapeutici, mai ales prin participarea studenţilor, rezidenţilor, a fizioterapeuţilor, cercetătorilor, medicilor. Vom combina educaţia teoretică și cea practică în domeniul recuperării respiratorii prin cursuri dedicate celor înscriși, prin vizitarea bazelor de tratament din zona respectivă și prin organizarea a numeroase ateliere”, declară dr. Gabriela Dogaru, asist. univ. în cadrul UMF Cluj-Napoca, vicepreședinte al Asociaţiei Române de Balneologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe