Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Condamnat să fii în grija unui anume medic

Viața Medicală
Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE vineri, 21 ianuarie 2022

Deunăzi, un bun prieten mi-a indicat o discuţie pe Face­book iniţiată de aparţinătorul unui bolnav de cancer.

image-from-rawpixel-id-2297015-jpegEra dintr-un oraș de provincie cu o clinică regională de oncologie unde știu că activează o seamă de medici care își cinstesc deopotrivă profesia și numele.

În speţa respectivă, omul întreba dacă știe cineva din publicul local despre un medic oncolog care ar putea-o prelua pe mama domniei sale, pentru că existau anumite nemulţumiri legate de medicul care are grijă de ea în prezent. Nu a încercat să facă atmosferă, să denigreze în vreun fel pe medicul curant, ci doar să plece de la el.

Dificultatea consta în aceea că niciun medic din acel oraș nu prelua pacienţii respectivului medic (cel mai frecvent, pe motiv că nu se face una ca asta). În trecut, o seamă de pacienţi avizaţi păreau să fi trecut prin aceeași problemă fără rezolvare.

Medicul cu pricina a ieșit repede la iveală și avea deopotrivă suporteri și contestatari. Discuţia nu este despre cât de bun sau rău este un anume medic, ci despre demnitatea colegilor lui de a-și exercita profesia în deplină responsabilitate.

Îmi pun următoarele întrebări:

- De ce un medic și-ar dori un grup de pacienţi captivi practicilor lui, când acest lucru are potenţial de degenerare a relaţiilor, poate chiar și cu implicaţii legale?

- De ce colegii lui nu respectă dreptul pacienţilor la o a doua opinie și la acela de a-și schimba medicul atunci când, oricare ar fi motivul, și-au pierdut încrederea?

- În ce măsură managementul clinicii respective se implică în impunerea practicilor legale și soluţionarea problemelor pacienţilor care se adresează acelui spital?

- Ce fel de suflet să ai să neglijezi o problemă legitimă a unei persoane aflate într-o suferinţă care-i pune viaţa serios în pericol?

Citiți și: Probleme nerezolvate și aglomeraţia din marile spitale

Etichete: clinica medic oncolog ingrijire pacienti

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.