Newsflash
OPINII

Probleme nerezolvate și aglomeraţia din marile spitale

de Conf. dr. Horia BUMBEA - ian. 21 2022
Probleme nerezolvate și aglomeraţia  din marile spitale

Dacă în cazul unei vacanţe sau al achiziţiei unui automobil este timp destul să alegi, să compari, să strângi date, când apare o problemă de sănătate, timpul nu așteaptă.

„Am o problemă de sănătate, ceva grav, trebuie să ajung la București, Iași, Cluj, Timișoara, Craiova etc.” Fiecare dintre noi vrea performanţă, vrea produse de top, vrea acces la cel mai bun specialist sau serviciu dintr-un domeniu. Dacă în cazul unei vacanţe sau al achiziţiei unui automobil este timp destul să alegi, să compari, să strângi date, când apare o problemă de sănătate, timpul nu așteaptă.

Fiecare zi care trece poate agrava afecţiunea, poate face ca nici măcar într-un centru de top, din ţară sau străinătate, să nu mai poată fi rezolvat cazul, să se ajungă într-o situaţie depășită. Timpul în care s-ar fi putut interveni cu succes a fost pierdut pentru căutarea unui specialist de succes, a unei clinici de top, deși ar fi putut interveni cu șanse mult mai mari medicul din clinica de lângă casă.

Ne lovim cred că zilnic de această marotă a pacienţilor care se adresează clinicilor medicale, spunând că vor să fie îngrijiţi la cei mai buni specialiști. În unele situaţii, pacienţii nu au într-adevăr un specialist pe problema medicală în localitatea de domiciliu, dar, în multe alte cazuri, există specialiști, însă sunt evitaţi.

Uneori, dacă pacientul insistă, chiar specialistul din localitatea de domiciliu preferă să spună că ar fi mai bine să meargă într-un alt centru, mai mare, cu mai multe posibilităţi.

Ce se poate face?

Intrăm într-un cerc vicios în care centrele înalt specializate sunt copleșite de un număr mare de pacienţi. Mai ales acum, în perioada pandemiei, ele devin și mai greu accesibile, pentru că li se reduce capacitatea, alocându-se paturi pentru tratamentul COVID-19.

Ce este de făcut? Cum ar trebui abordată această problemă? Pentru că pacienţii care ar putea fi îngrijiţi în regiunea în care domi­ciliază ar putea chiar să își întârzie mai mult îngrijirea specializată, așteptând un loc în marele centru medical, în loc să câștige timp mergând pe traseul normal la specialistul local.

O soluţie ar fi poate telemedicina și parteneriatele între clinici. Experienţa din centrele de vârf ar putea fi împărtășită specialistului din localitatea în care se află pacientul; diagnosticul poate fi mult ajutat de telemedicină; se câștigă timp, odată ce cazul, dacă într-adevăr necesită o intervenţie într-un centru înalt specializat, este deja cunoscut și îndrumat de cei din acel centru; o discuţie în tandem, prin Skype sau Zoom, la care să participe și pacientul, facilitează comunicarea și complianţa.

Lucruri ce trebuie schimbate

Ca să spunem adevărul, marile centre, supraaglomerate, nici nu sunt motivate să facă acest gest suplimentar. Nu există mecanisme reale care să ajute centrul înalt specializat să își recupereze cheltuielile la cazurile complexe care consumă resurse importante, pentru că doar creșterea globală a tarifului per caz rezolvat și bonusul dat de codificarea cazului complex sunt de multe ori insuficiente pentru a acoperi cheltuielile.

Nu sunt limpezi nici modalităţile prin care se finanţează telemedicina și nici nu e foarte clar cum se împarte răspunderea. Pentru a rezolva problema supraaglomerării spitalelor mari și a timpului pierdut de pacient până la diagnostic și tratament, pentru a folosi eficient resursele din întreg sistemul, toate aceste lucruri trebuie schimbate: de la mentalitatea pacientului la sistemul de finanţare, de la legislaţie la sistemul de comunicare între medici și între clinici.

Citiți și: Condamnat să fii în grija unui anume medic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe